Csendes éj

Szerző: Vicki Howie & Kállai Nagy Krisztina

Kategória: Gyermek
ISBN szám: 978-963-28822-1-5
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 32
Méret: 216x282 mm
Kötés: keménytáblás

2500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egy Oberndorf nevű kis falu egy zúgó folyó partján, a hazánkkal szomszédos Ausztriában. Abban a faluban állt Szent Miklós temploma, a templomban pedig egy népes egércsalád éldegélt egy poros egérlyukban.”

Az egerek csínytevésével kezdődik az egész világon ismert karácsonyi ének, a „Csendes éj” megszületésének története.

Az egerek egymásra pillantottak, és rémült cincogásba kezdtek. Hát persze! Hiszen karácsony van! Ezért áll a templomban a karácsonyfa!
Franz megint olyan hangosan fog játszani, hogy a tető is beleremeg. Félelmetes hangszer ez az orgona! Bár néma maradna ezen az éjszakán! – fohászkodtak az egerek.
Nyílt a templomajtó. Megérkeztek a gyerekek a főpróbára. Vidáman nevetgéltek és énekeltek.
Az egereknek nem volt vesztegetni való idejük, de ugyan mit tehettek volna? Hiszen semmi máshoz nem értenek, csak a futkározáshoz, rágcsáláshoz és majszoláshoz.
De talán… talán lyukat rághatnának az orgona fújtatójába! Akkor biztosan nem tudna mennydörögni!

[…]

Franz kesergett, az egerek ünnepeltek.
– Mihez kezdjünk orgona nélkül? – kérdezte csak sírva az egyik fiú a kórusból. – Kíséret nélkül nem tudjuk elénekelni a karácsonyi dalunkat.
– Szörnyen sajnálom! – sóhajtozott Joseph atya. – Hiába gyakoroltatok annyit. Gyertek, énekeljünk egy népdalt, hátha jobb kedvre derülünk!
Joseph atya elővette öreg gitárját, és megpendített néhány akkordot. A gitár olyan szépen szólt, hogy az egerek is kidugták a fejüket az egérlyukból.

[…]

A harangzúgás éjféli misére hívta a falubelieket. A padsorok megteltek, és az emberek várták, hogy felcsendüljön a szokásos ünnepi muzsika.
A templom egerei szégyenkezve sütötték le a szemüket, amikor Joseph atya elmondta a híveknek, hogy délután valami történt az orgonával.
– Nem tudtam, mitévő legyek ­– magyarázta –, de amikor a jászolra néztem, eszembe jutott, hogy Isten Fia egy rongyos istállóban született. Neki az egyszerű ajándékok is tetszenek, ha szívből adjuk. Így aztán Franzcal írtunk egy egyszerű kis éneket. „Csendes éj” a címe. Fogadjátok szeretettel!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?