Filó-Faló 2.

Fiúk és lányok

Filó-Faló 2.

Szerző: Brigitte Labbé & Michel Puech

Kategória: Gyermek
ISBN szám: 978-963-31401-9-2
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 50
Méret: 130x185 mm
Kötés: keménytáblás

2055 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A „Filó-faló” segít a gyerekeknek elgondolkodni a kérdéseiken. Egész sorozatra való érthető, izgalmas és különleges könyv – gondolatébresztőnek.

Fiú és lányok – Melyik fiú ne gondolta volna legalább egyszer: „A lányok hülyék”? Melyik lány ne gondolta volna legalább egyszer: „A fiúk hülyék”? A természet úgy döntött, hogy az emberek kétfélék: vannak férfiak és vannak nők. Elgondolhatott volna három, négy, tíz, vagy akár ezer különféle nemet is! Vagy éppen egyetlenegyet sem…

Alacsony–magas, hideg–meleg, pozitív–negatív

Ha mindenki tökéletesen egyforma lenne, ugyanahhoz értenénk, egyformán gondolkodnánk, akkor még mindig barlangokban élnénk. Semmi sem változott volna a világot. Akkor zajlik az élet, ha vannak különbségek. Ha nem lenne magas és alacsony, a víz nem folyna egyik pontból a másikba, nem mozgatna gépeket, nem termelne áramot. Az elemes játék csak akkor működik, ha különbség van az elem két pólusa között: az egyik pozitív a másik negatív. Az autó akkor jár, ha a meleg motorhoz hideg levegő áramlik.

A különbségeknek köszönhető, hogy például mozgás és energia keletkezik. Az emberekkel is így van. A köztük lévő különbségek miatt alkotnak, feltalálnak, tanulnak, fejlesztik magukat.

[…]

Fiús lány nincs. Ilyen egyszerű. Lányos fiú sincs.
Ha azt mondják egy lányra, hogy fiús, az azt jelenti, hogy bizonyos tulajdonságai ellenszenvesek, például az, hogy erős, bátor… Ha a fiúk ilyenek, az persze mindjárt más! Ugyanígy fiúkra is mondják, hogy lányosak. Nem akarják elfogadni bizonyos tulajdonságaikat, például hogy gyengédek, érzékenyek… Ha egy lány ilyen, az persze mindjárt más!
Mintha bizonyos vonásokat megtiltanánk egyeseknek. Végeredményben olyan ez, mint a rasszizmus.

Vége, mégis megy tovább

Ma már kevésbé írják elő a lányoknak és a fiúknak, a nőknek és a férfiaknak, hogy milyen szerepet kell játszaniuk. A legfontosabb a személyiség, a jellem, a tehetség, a vágyak… De azért még ma is sok olyan felnőtt van, aki képtelen elfelejteni a szerepeket. Ez természetes: évszázadokon át így volt, nem tűnhet el egyik napról a másikra.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 1.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 1.
Élet és halál

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 4.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 4.
Bátorság és félelem

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 3.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 3.
A jó és a rossz

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 5.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 5.
A főnökök és a többiek

2055 Ft