A tökéletesség útja

Szerző: Avilai Szent Teréz

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-51474-3-2
Kiadó: JEL Kiadó
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 270
Méret: 140x196 mm
Kötés: puhafedeles

2800 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

„Uram! Taníts meg minket imádkozni!” (Lk 11,1) – kérlelte Jézust egyik tanítványa, mire a Mester elmondta imáját, a Miatyánkot.

„Madre, írj nekünk valamit a belső imáról!” – ismételte újra és újra kérését a négy novícia, akik 1562. augusztus 24-én, az avilai Szent József kolostor alapításának felejthetetlen napján öltöztek be a Kármel szent ruhájába. Teréz végül engedett a kérésnek, és hozzákezdett A tökéletesség útja megírásához. Szívéből és szerzetesi tapasztalatából fakadt ez a mű, amelyben pontos és ihletett szavakkal szól a belső ima alapjairól, a kármelita nővérek életeszményéről – s a hetvenhárom fejezetből huszonnyolcat a Miatyánk elemzésére szán.

Fray Luis de León – híres Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, Szent Teréz műveinek első kiadója – vallomása szerint „amikor Madre Teresa szövegeit olvasom, tele vagyok csodálattal és gyakran úgy érzem, hogy általa maga a Szentlélek beszél…”

Bár Teréz a művet kifejezetten nővérei kézikönyvének szánta, az mégsem csak a kiválasztott keveseknek szól, hanem mindazoknak, akik életük útján az élő Isten felé tartanak.

A keresztény hagyomány többféle segítséget is ajánl, hogy az ima valóban Isten felé fordulás legyen.  A technika azonban teljesen másodlagos, az a fontos, hogy az akaratunk és az értelmünk Istenhez emelkedjen fel. Régebben az volt a kísértés, hogy akkor imádkozunk jól, ha sok ismeretet szerzünk vagy okosat gondolunk, manapság pedig az, hogy ha nagy érzelmeket vagy élményeket élünk át közben.

[…]

Így van ez az alázatossággal is: azt hisszük, nem vágyunk a megbecsülésre, s nem is jelent számunkra egyáltalán semmit. De aztán jön egy alkalom, hogy megsértenek valamiben, s amit olyankor éreztek és tesztek, abból jól látható, hogy nem vagytok még alázatosak. Mert ha valami nagyobb megtiszteltetés ér, azt a nagyobb haszon reményében nem utasítjátok el – még a szegények sem, mint már mondtuk –, és adja Isten, hogy ne magatok törekedjetek rá! S közben azzal van tele a szájuk, hogy semmit nem akarnak, és nem törődnek az égvilágon semmivel, és tényleg így is gondolják.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

,,Omnes vivunt Ei. Mindenki érte él." (március 20. 13:19)

Tizenketten a pályán (július 10. 10:00)

A mi boldogunk (május 7. 13:49)

Családok imakönyve újratöltve (február 10. 10:16)

Nem kötelességünk vagy jogunk a gyermek (január 26. 11:57)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Arend Theodoor Van Leeuwen : Kereszténység a világtörténelemben

Arend Theodoor Van Leeuwen

Kereszténység a világtörténelemben

2800 Ft

Reinhard Marx: A tőke

Reinhard Marx

A tőke

2650 Ft

Simon András: Könyvjelző

Simon András

Könyvjelző
SA-1621

120 Ft