A Szombathelyi Egyházmegye Kincsei

A kőszegi Jézus Szíve templom

A Szombathelyi Egyházmegye Kincsei

Szerző: Nagy József & Harangozó Vilmos

Kategória: Helytörténet
ISSN szám: 2061-2060
ISBN szám: 978-615-5091-38-4
Kiadó: Martinus Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 16

300 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Nézzen bele a kiadványba!

A kőszegi Jézus Szíve templom építésének története és – a színes képek segítségével – belső szépsége tárul fel az olvasó előtt a kiadványban, amely a Szombathelyi Egyházmegye Kincsei sorozatban kapott helyet. Nagy József és Harangozó Vilmos összeállításából kiderül, hogy a kőszegiek 1672 óta a Szent Imre-templomba jártak szentmisére, egészen 1892-ig, amikor is Major János belevágott az új templom építtetésébe. Az új plébániatemplom terveit Ludwig Schöne bécsi építész készítette, az építkezés kivitelezője pedig Müller Ede építési vállalkozó volt.

A neogótikus stílusban épült Jézus Szíve templom Kőszeg gyöngyszeme lett. Égbetörő (57 méter magas) tornya mellett két melléktorony, a tetőzeten pedig a huszártorony tárul hívogatóan a látogató elé. A hatalmas (19 méter magas) főhajót két mellékhajó támasztja, és kereszthajó szeli át.

A szemet gyönyörködtető templomban megtaláljuk a magyar és a világegyház legismertebb szentjeinek szobrait és a legkülönbözőbb oltárokat. Az oszlopfőket díszítő pávafarok motívum az istenháza legnagyszerűbb és leglátványosabb díszítőeleme, amelyet az olvasó is megcsodálhat. A kiadványból emellett kiderül az is, hogy a templomban elhelyezett örökmécsest egy kőszegi mester készítette, továbbá látható az a 15. századi monstrancia is, amelynek alakja a templom tervezésénél mintául szolgált.

 

Kiadónk könyveit viszonteladók, könyvesboltok felé a Prospero Disztribúció terjeszti.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?