Die Schatze der Diözese Szombathely

Die Kathedrale Maria Heimsuchung

Die Schatze der Diözese Szombathely

Szerző: H. Simon Katalin

Kategória: Helytörténet
ISSN szám: 2061-2060
ISBN szám: 978-615-5091-25-4
Kiadó: Martinus Kiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 40

990 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Részletes könyvajánló

Német nyelvű kiadvány.

A Szombathelyi Egyházmegyét bemutató kiadványsorozat legújabb száma, a szombathelyi püspökség legnagyobb épületét, a székesegyházat mutatja be, elénk tárva annak gazdag múltját és számtalan értékét.

Szily János püspök bölcs előrelátását dicséri, hogy annak idején Hefele Menyhért építésszel olyan nagyságú templomot terveztetett, amelyben ünnepi alkalmakkor Szombathely lakossága még évtizedek múltán is bőven elfért. Bár csak jóval az első püspök halála után készült el, művészi kivitele révén azonnal messze földön híressé lett, és így egyetlen utazó sem mulasztotta el megcsodálni azt, homlokzati szobraival, csodálatos freskóival és oltáraival.

Ám az egyszerű látogató akkor sem – miként most sem – láthatott minden értéket, hiszen azok a sekrestyék szekrényeiben vagy éppen a vasajtóval elzárt káptalani levéltár polcain pihentek, őrizve az elmúlt idők egy-egy eseményének emlékét. Mindaz a történeti és művészettörténeti érték természetesen, amelyet a székesegyház őriz – vagy valaha őrzött – már csak mennyisége miatt sem férhetett bele a korlátozott terjedelmű füzetbe. Ennek ellenére színes leírásaival és gyönyörű képeivel (amelyek között természetesen archív felvételek és eddig még nem publikáltak is bőven vannak) mégis a teljességre törekedve a legalaposabb áttekintést most ebből a kiadványból kaphatjuk a székesegyházról.

Rendkívül hasznos, hogy egyben részletes idegenforgalmi vezetőként is remekül használható.

Az épületet látva jusson eszünkbe, hogy a római helytartói palota és a középkori vár falaira épült szombathelyi nagytemplom máig azt a töretlen folyamatosságot hirdeti, amely az ókeresztény bazilikaként is használt mozaikpadlós romkerti császári aula és a régen lebontott Szűz Mária-vártemplom létén át egészen a mai napig tart.

Szívből ajánljuk hát a kiadványt mind a szombathelyiek, mind az idelátogatók szíves figyelmébe!

(Kiss Gábor régész)

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Marosfalvi Antal: Könyvjelző

Marosfalvi Antal

Könyvjelző
Tours-i Szent Márton

50 Ft

Ferenc pápa: Laudato si - Áldott légy

Ferenc pápa

Laudato si - Áldott légy

1600 Ft

Marosfalvi Antal: Könyvjelző

Marosfalvi Antal

Könyvjelző
Boldog Özséb

50 Ft