Egy vidám földműves életbevágó tanácsai

Szerző: C. H. Spurgeon

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-963-69609-0-2
Kiadó: Szent Gellért Kiadó és Nyomda
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 168
Méret: 110x181 mm
Kötés: puhafedeles

1200 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

… Higgyétek el, hogy csak lépésenként juthatunk előre az életben. Ne higgyetek abban, hogy hirtelen gazdagok lehettek. A kapzsiság nem biztos, hogy gyarapítja a vagyont. Jobb haladni lassan, de biztosan, mint gyorsan, de bizonytalanul! A kitartó munka naponkénti eredménye gazdagabbá teszi az embert, mint a ritkán előforduló szerencsés üzlet. A kis halak legtöbbször jóízűek. Ha megelégszel naponta egy vékony fonállal, egy év alatt vastag köteled lesz. Ha egyik tégla a másikat követi, hamar felépül a házad. Aki járni tanul, előbb mászni szokott és fussunk előbb, mielőtt kocsira ülünk. Az elhamarkodottság saját lábába botlik. Gyors hegymászók egy pillanat alatt a mélységbe zuhannak…

A legjobb orvosok: dr. Megelégedés, dr. Higgadtság és dr. Vidámság. Sok istenfélő földműves olyan szerencsés, hogy ezek az urak szolgálják ki őket. A munka egészséges, s egy deka egészség annyit ér, mint egy zsák gyémánt. Nem a vagyonunk tesz boldoggá, hanem bármi egyszerű dolog, aminek örülni tudunk. Egy kanál cukorban több az édesség, mint egy hordó ecetben. Nem a javak sokasága, hanem kevésben az Isten áldása tesz gazdaggá. Többet ér az édes alma héja, mint egy egész savanyú alma. Jobb egy tányér káposzta megelégedéssel, mint egy hizlalt ökör gyűlölettel.

„Jobb kevés az Úrnak félelmével, mint a nagy kincs, amely nyugtalanságot okoz.” (Péld 15,16) Kevés tüzelő is elég, ha kicsi a kályhám; miért zúgolódjam, hogy nem az enyém az erdő minden fája?

[…]

A boldog házasságban élő férfi és nő élete kiegyensúlyozott, s az élet terhét olyan örömmel viselik, mint egykor az Eskol szőlőfürtjét vivő férfiak (4Móz 13,24). Úgy élnek, mint két paradicsommadár, mert rájöttek arra, hogy az osztott öröm kettős öröm, és a megosztott bánat fél bánat. Életükben ez az új számtani szabály érvényesül. A gondok szekere könnyen gurul, mert ketten húzzák, és ha egyszer másszor valamivel nehezebben is megy, annál jobban szeretik egymást, s e szeretettel terhüket kölcsönösen megkönnyítik.

Ha a házastársak között veszekedés támad, úgy legtöbbször mind a két fél hibás, s az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Ha egy családban sok a baj, ennek a férj éppúgy oka, mint az asszony. Károly éppúgy okolható a civakodásért, mint Jolán, sőt elsősorban ő. Ha a férj önző szeretetében nincs édesség, ne csodálkozzon azon, ha a nő keserű lesz. A kenyér hiánya a szeretetben is érezhető, mert a sovány, éhes kutyák marakodnak.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?