Hét szó a kereszten

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-69641-1-5
Kiadó: Szent Gellért Kiadó és Nyomda
Oldalszám: 120
Méret: 120x185 mm
Kötés: puhafedeles

860 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Bábel Balázs érsek, Kerényi Lajos SchP, Jelenits István SchP, Barsi Balázs OFM, Czakó Gábor, Frenyó Zoltán, Prohászka Ottokár írásai.

Egy szó a jobb latornak

„Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 24,43)

Egy elvetemült, istentelen élet a maga mélységeiben takarhat, rejthet egy olyan köteléket, amely hitelesen Istenhez kapcsolja. Amikor minden szétszakad, felragyog ez a kötelék, mint egyetlen reménység. – És egy „vallásos” életben lehetséges, hogy a mélyben nincs meg ez a kötelék? Előfordulhat!

Ha a jobb lator történetét igazságtalannak érezzük, akkor ez minket keményen vádol, mert ott vagyunk, ahol a tékozló fiú bátyja. Tulajdonképpen irigyeljük a bűnös úgynevezett „szabad” életét?

Ez az esemény fényt vet az euthanázia bűnére, öngyilkos és gyilkos valóságára, amely „lélekgyilkosság” is. Az utolsó perc is tartogathat a számunkra kegyelmet. Ennek az eseménynek a történelmi hátterében ott van a zelóta mozgalom – Jézus nem azonosul velük, mert erőszakosak. De itt, most, már azonosul velük, mert ők az erőszak áldozatai.

Mi mehetett végbe a jobb latorban? Nem tudjuk. De figyelt is, gondolkodott is. Ez óriási teljesítmény a szenvedések közepette. Hallotta Jézus szavait, és maga ítélte meg saját ügyét. Jézus az, aki semmi rosszat nem tett, de mi (latrok) méltán szenvedünk. Iszonyú kínokban égve van ereje elhatárolni magát attól a – vallásos emberek tömegét (és néha minket is) – kísértő magatartástól, hogy Istent vádoljuk. Miért engedte ezt meg, hiszen mi ezt meg nem érdemeltük.

Emlékezzél meg rólam, Jézus” – most megvallotta Jézust az emberek előtt, és így rá vonatkoznak Jézus szavai „Aki engem megvall az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt” (Mt 10,32)

Ha országodba jutsz” –a lator hisz a halál utáni Isten Országában. Ez a túlvilágba vetett hit most Jézushoz és csak hozzá kapcsolódik.

Az utolsó pillanat kegyelme számomra annak a pillanatnak a kegyelme, amikor fölismerem Krisztust és elismerem őt! Ez az átmenetel az igazi, lelki halálból az örök létbe.

Ez az üdvösség pillanata, ez a MOST!