Jól választasz?

Mitől jó egy döntés, és hogyan találunk rá

Jól választasz?

Szerző: M. Nurit Stosiek & M. Gertraud Evanzin & Ursula-Maria Bitterli

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-51498-3-2
Kiadó: Családakadémia-Óbudavár Egyesület
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 80
Méret: 105x174 mm
Kötés: puhafedeles

550 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Életünk döntések sorozata: némelyek közülük egészen aprók, mások nagy korderejűek…

Nehezebb a helyzet, ha olyan döntéseket kell meghoznunk, amelyek megváltoztatják életünket. Ebben az esetben is átéljük a döntés kínját, még akkor is, ha szabad akaratunkból döntöttünk…

Erre a kihívásra különbözőképpen reagálunk. A könyv a döntések meghozatalához kíván segítséget nyújtani.

Életünk döntések sorozata – némelyik közülük egészen aprók, mások nagy horderejűek. A tudósok szerint akár százezer döntést is meghozhatunk egy nap. Legtöbbjük nem is tudatosul bennünk, mint például amikor a szupermarketben a polc felé nyúlunk, hogy az átláthatatlanul sok lehetőség közül kihalásszuk a megfelelő tusfürdőt vagy kedvenc lekvárunkat.

Nehezebb a helyzet, ha olyan döntéseket kell meghoznunk, amelyek megváltoztatják életünket. Ebben az esetben is átéljük a döntés kínját, még akkor is, ha szabad akaratunkból dönthetünk: az együttélés különböző formái közül választhatunk; igényünk van arra, hogy megvalósítsuk önmagunkat; felmerül a kérdés, hogy hogyan alakítsuk életünket. Így mindannyian folyamatosan szembesülünk azzal a kérdéssel is: ki vagyok én voltaképpen, és ki szeretnék lenni? Mivel társadalmunkban már nincsen általánosan elfogadott formája annak, hogy hogyan viszonyuljunk egymáshoz, itt is mindig újra el kell döntenünk, hogy mikor viselkedünk helyesen. Berger és Zijderveld bemutatnak egy hétköznapi esetet: „Az európai kultúrában hosszú időn át szokás volt, hogy a férfiak, ha bementek valahová, előre engedték a nőket: Ladies first. Manapság egy férfinak minden ilyen helyzetben „fel kell mérnie” az adott nőt, s azután el kell döntenie, hogyan viselkedjen: kinyissa neki az ajtót (és bókot kapjon udvariasságáért, vagy pedig dühösen letorkolást: köszönöm, nem vagyok fogyatékos!), vagy az egyenjogúságot határozottan szem előtt tartva előre menjen (ugyanazokkal a beláthatatlan következményekkel).” Mindennap számtalan olyan helyzet adódik, amikor villámgyorsan mérlegelnünk és döntenünk kell. Ezáltal az „állandó reflektálás” állapotába kerülünk. A két tudós szerint ezért nem is csoda, hogy ma annyi ember folyamatosan ideges és az idegösszeroppanás szélén áll.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Katona István & Kunszabó Zoltán: Meghívás az életre - Lelkiismeret vizsgálat felnőtteknek

Katona István & Kunszabó Zoltán

Meghívás az életre - Lelkiismeret vizsgálat felnőtteknek

2250 Ft

Giuseppe Ghiberti: Látta és hitt

Giuseppe Ghiberti

Látta és hitt
A torinói lepel üzenete

1490 Ft

Simon András: Könyvjelző

Simon András

Könyvjelző
SA-0633

350 Ft