Boldog Meszlényi Zoltán Lajos válogatott kéziratai

Szerző: Beke Margit

Kategória: Történelem
ISBN szám: 978-963-27715-5-7
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 288

2800 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Boldog Meszlényi Zoltán püspök kortársunknak számít. Az ő válogatott kéziratait veheti kezébe most az olvasó.

Az itt közölt szövegek a XX. század történéseit vetítik elénk, még ha nem is tartjuk befejezettnek e forrásokat. E kéziratokban nagy személyiségek villannak fel, akik tanúi és részben formálói lehettek a történelemnek. A püspök tolla nyomán megelevenedik például IV. Károly, amint Tatára érkezik, vagy XI. Pius a pápai kihallgatás alkalmával, Csernoch János a nagyformátumú hercegprímás, illetve Serédi Jusztinián a Codex Iuris Canonici és a Fontes körüli munkák szakavatott tudósa. Olvashatjuk továbbá a Rerum Novarum pápai enciklika jubileumi alkalmából elhangzott előadást. Belelapozhatunk az egyházmegyés papságnak a szerzetesi fogadalmakat ajánló Jézus Szíve Társulat kezdeményezésébe, valamint a papság egyik kedvelt szentjéről, Szent Szaniszlóról szóló elmélkedésbe.

Ezekből a sorokból mélységes istenhit sugárzik. Megcsodálható az írónak egyháza és főpásztorai iránti feltétlen odaadása. A szerző elegáns stílusban és jó érzékkel formálta meg az embert próbáló nehéz időket megélő főpásztorok arcvonásait.

Remélem, hogy sokan és szívesen forgatják majd ezt a kötetet, mint egy szent életű püspök gondolatait, amelyek nem csupán a múlt idők üzenetét hozzák el, hanem a jövőnek is példát adhatnak.

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!