Ha az ember keresi Istent...

Szerző: Reinhard Körner OCD

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-51201-2-4
Kiadó: Sarutlan Kármelita Nővérek
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 148
Méret: 162x201 mm
Kötés: puhafedeles

2520 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

„Hiszem, hogy az emberi személy nagyságának megértéséhez egyszer alaposan tanulmányozni kell Keresztes Szent János teológiáját, az emberéletnek azt a látásmódját, mely az ő tanításán keresztül tárul fel az ember előtt, aki így nem feledkezhet meg többé a saját méltóságáról.” (Szent II. János Pál pápa)

Keresztes Szent János (16. sz.) kármelhegyi vázlata a kereszténység lelki hagyományának „klasszikusai” közé tartozik. Ez a „grafikai költemény” a keresztény spiritualitás alapjait egyetlen oldalon mutatja be. A vázlat ma is értékes segítséget jelenthet a hit útján. P. Reinhard Körner OCD törekvése arra irányul, hogy szerzetes-atyjának ezt a kicsiny, mindmáig kevéssé ismert művét korunk „Isten-keresői” számára is elérhetővé tegye.

A szeretet azonban azt is jelenti, hogy az ember elengedi és odaadja mindazt, ami egy őszinte kapcsolat útjában áll. Ezért van szüksége a misztikának és a testvériségnek az aszkézisre – egy egész életen át. Az aszkézisnek Keresztes Jánosnál nincs saját értéke, inkább annak az értékes éremnek a nélkülözhetetlen hátoldala, melynek fejoldalát misztikának és testvériségnek, Isten- és emberszeretetnek hívják. Az aszkézis nem alakítja át az embert, legalábbis nem Isten felé, mégis elkerülhetetlen kísérő az üdvösséghez, a tökéletes misztikába és a tökéletes testvériségbe vezető úton.

[…]

Ezen a földön, ahová „Isten elvezetett” és nem ahová bizonyos feladatok teljesítésekor vezetni fog, nem a „jó keresztény” tiszteletre méltó volta számít, aki „lelkigyakorlataiban” mindig hűséges és buzgó volt: „Semmi nem ad neked dicsőséget”, írja Fray Juan a magaslati fennsíkra. A gyümölcsökben és javakban túláradóan gazdag hegyvidék élvezetére felszólító isteni meghívás kör alakú terében jól láthatóan ott áll a mondat: „Ezen a hegyen egyedül Isten tisztelete és dicsősége lakozik.”

[…]

Keresztes János, aki egész életében lelkipásztor volt, nagyon jól ismeri a kínzó fájdalmat, ami abból adódik, amikor az ember egocentrikusan mindent magához köt, amit értékesnek talál: dolgokat, embereket, felismerést és tudást, annak megtapasztalását, hogy tiszteletet és megbecsülést érdemel, befolyása van és elérhet valamit, belső érzéseket az emberi és az Istenhez fűződő kapcsolatban.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!