Szerezzünk barátokat! ...és becsüljük meg őket!

Szerző: Em Griffin

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-963-91486-2-8
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 216
Méret: 142x197 mm
Kötés: puhafedeles

2500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

„Miért kevésbé fontos a barátság, mint a szerelem?” – teszi fel a kérdést Em Griffin. „Mert az átlagember nem tud mit kezdeni az intimitással. Pedig az igaz barátságok segítségével mélyülhet önismeretünk, erősödhet önbecsülésünk, másokba vetett bizalmunk, könnyebben oldjuk meg a problémáinkat.”

Az amerikai kommunikációkutató ebben a kötetében a barátság lélektani, szociálpszichológiai, kommunikációelméleti, teológiai és etikai szempontjait járja körül. A rejtőzködően tudományos közlésmódot a szemléletes példák, a személyesség, az őszinte önfeltárás, a segítő elkötelezettség teszi mindenki számára érthető, s ugyanakkor szívhez szóló olvasmánnyá.

Tisztában vagyok vele, hogy a dicséret lehet kierőszakolt, és nevetséges is, de nem szabad visszariadnunk a másik ember megerősítésével járó veszélyektől vagy az elutasítástól. Legyünk türelmesek! Várjunk addig, amíg a másik valami olyasmit tesz, amit őszintén méltányolunk. Aztán tudassuk ezt vele! Ha elmulasztjuk a pozitív visszajelzést, az eredmény tragikus lehet. Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan embereket, akikre igaz a következő megállapítás: „Annak az embernek a leglabilisabb az önbecsülése, aki állandóan mások elismeréséért fáradozik. A szeretet és gyengédséget nélkülöző emberekben az a legmegindítóbb, hogy görcsös követeléseikkel éppen azokat bénítják meg, akik képesek lennének betölteni ezen szükségleteiket.”

[…]

Míg mások saját magukban hisznek, Úgy gondolják, hogy az emberek között – csakúgy, mint bármi más esetében a világon – vannak jók és vannak rosszak. Komolyan véve a bibliai figyelmeztetést – „vizsgáljátok meg a lelkeket” (1János 4,1) – bíznak azon képességükben, hogy ki tudják rostálni azokat, akik korrektül fognak viselkedni velük. Akár fogadni is készek arra, hogy a megbízható barát kiválasztásának művészetét hibátlanul elsajátították.
Végezetül vannak azok, akik azért bíznak, mert a bizalom pozitív eredményeket von maga után. Bízzál másokban, és megbízhatók lesznek! Kételkedj bennük, s kétségeid beigazolódnak! Ezek az emberek önbeteljesítő jóslatként kezelik a bizalmat. Az eseményre való egyszerű várakozás előidézi annak bekövetkezését. Ebben az értelemben ezek az erősen bizakodó emberek meg vannak győződve arról, hogy ők maguk irányítják a dolgokat.

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Aktuális ajánlataink

Sághy Ádám & Wappler Ádám: Bevezetés az Újszövetségbe

Sághy Ádám & Wappler Ádám

Bevezetés az Újszövetségbe

2600 Ft

Feiszt György: Mesélő Házak

Feiszt György

Mesélő Házak

6490 Ft