A belső várkastély felfedezése

Szerző: Ruth Burrows

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-51200-7-7
Kiadó: Sarutlan Kármelita Nővérek
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 190
Méret: 121x201 mm
Kötés: puhafedeles

1750 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A belső várkastély felfedezése éleslátó elemzés Avilai Szent Teréznek az imáról szóló legfontosabb tanításáról. Mindamellett több egy kortárs kommentárnál a 16. századi kármelita klasszikusról: irányt mutat az Istennel való mély egyesülés útján.

A belső várkastély felfedezése - melynek írója széles körben elismert szerző - először 1982-ben jelent meg, és azóta a lelki irodalom egyik klasszikusává vált.

Ruth Burrows kármelita nővér az angliai Quidenhamben (Norfolk). Számos nagy sikerű kötet szerzője; Az imaélet lényegéről című könyve magyarul is megjelent.

A bűn abszolút misztériuma, a tehetetlenség, amelyet e titokkal szembesülve átélünk, igen erősen ösztönözhet az alázatra és az Istenbe vetett bizalomra; e két dolognak pedig – mint látni fogjuk – folyamatosan növekednie kell bennünk, ha el akarjuk érni a célunkat. Nem lehet eléggé hangsúlyozni jelentőségüket. Folyton azon vagyunk, hogy biztonságba helyezzük magunkat, korlátainkon belül mindenféle kategóriákat és mértékeket találva ki magunknak, melyek azt az illúziót nyújthatják, hogy „minden rendben”, tudjuk, hol vagyunk. Holott Isten soha nem adott nekünk efféle biztosítékokat. Ő újra és újra egyedül azt kéri, hogy teljes mértékben bízzunk benne.

[…]

Ez az életadó „érintés” az a megváltás, melyet Jézus mindenkinek felajánl, és amely által valóban Isten gyermekeivé leszünk. Teréz a következőkkel zárja az okok felsorolását, hogy miért nem érdemes törekedni (mi is?): „Úgy hiszem, aki igazán megalázza magát és megszabadul (azt mondom, igazán, mert nemcsak gondolatainkban kell, amelyek sokszor megcsalnak, hanem hogy teljesen elszakadjunk mindentől), akkor nem mulasztja el az Úr megadni nekünk ezt a kegyelmet (melyiket?), és sok mást is, amit kívánni sem tudunk.” Mennyire tökéletesen igaz ez magára a természetfeletti szemlélődésre!

[…]

Teréz beismeri, hogy hosszú évek óta súlyos betegségekben szenved; fájdalmai alig-alig enyhülnek, olykor elviselhetetlenek. Sokkal szívesebben szenvedné el a vértanúságot, mint ezeket a fájdalmakat. Úgy véli, az Úr küldi rá őket. Minden bizonnyal van összefüggés e fizikai fájdalmak és az ő pszichés beállítottsága között. Ő maga is összekapcsolja ezeket az imában tapasztalt kegyelmekkel. Fiatalabb korában – megtérése előtt – belső konfliktusai kínzó fájdalmakban nyilvánultak meg, melyeket ő nagy türelemmel viselt. Úgy tűnik, mintha e testi gyötrelmekkel és türelmes elfogadásukkal helyettesítette volna az önátadást, melyre akkor még nem volt képes.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Gary Chapman & Catherine Palmer: Parázsló Ősz

Gary Chapman & Catherine Palmer

Parázsló Ősz

2900 Ft

Avilai Szent Teréz: A belső várkastély

Avilai Szent Teréz

A belső várkastély

3800 Ft