A házasság misztériuma

Szerző: Mike Mason

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-91481-7-8
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 198
Méret: 126x237 mm
Kötés: keménytáblás

2900 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Kicsoda a „másik”? A sorsom „alkatrésze” – ahogy Szabó Lőrinc fogalmazta? Vagy inkább a „te énbennem” és „én tebenned” misztériumának beavatottja?

Mike Mason könyve az utóbbiról szól, túl az emberi kapcsolatok „bioszféráján”, de úgy túl, hogy azt is fölemeli – a misztérium magasságába. Ahol megjelenik a „misztérium”, ott lélegzethez jut a „metafizika” is. A házasság nem testek találkozása csupán, mint a fizikai kísérleteknél. A könyvben bibliai ihletéssel jelen van a lelki-szellemi dimenzió, amely nélkül nincs igazi találkozás, még kevésbé annak életre szóló formája, amilyen a házasság. Két ember életszövetségében olyan tájakat mutat meg, ahol a hétköznapokban sincsen unalom.

Ámde a házasság nemcsak alkalom, hogy egy másik ember lelkébe a lehető legmélyebben belelássunk, hanem egyszersmind létének feltétele, hogy felismerésünk eleven frissességét mindvégig megőrizzük. Erre a frissességre vágyunk, ez az, amit a szerelem kezdetén olyan váratlan ajándékként valamennyien megízlelhetünk, ám amit csakis egy tartós, szeretetben megélt házasság képes azzá a mély, állhatatos és folyton megújuló csodává avatni, amelyre lelkünk mélyén – noha nemegyszer öntudatlanul – sóvárgunk. Hiszen titkon mindannyian arra vágyunk, hogy ama csodás és egyszeri édenkertbeli pillanat örökkévalóság legyen számunkra is. Arra vágyunk, hogy magunk is ijedt csodálattal nézhessünk egymásra, mikképpen Ádám és Éva tette először egymás tekintetébe mélyedve.

[…]

Mert a szeretetet nem lehet két part közé rekeszteni, mint egy folyót. A szeretet lényegéhez tartozik, hogy túlárad. De a félig telt medrű folyó nem tud kiáradni, a kiszáradtról nem is beszélve. Szó sincs tehát arról, hogy a szeretet gyakorlása annyira megerőltető és időigényes, hogy épp elég, ha otthonra jut belőle. Ellenkezőleg: a fogadalom, melyet egy bizonyos személy szeretésére tettünk, arra való, hogy színültig megteljünk szeretettel, hogy megtanuljuk, hol vannak a szeretet igazi mélységei, és így szabaddá váljunk arra, hogy sokkal több szeretet legyen bennünk mások iránt, mint korábban. Mert valójában nem az otthonunkban lakozó szeretet, sokkal inkább annak hiánya emészti fel az időnket és az energiánkat. Ez szabadítja rá a rombolás szellemét a házaséletünkre: véget nem érő önelemzésre csábít, és elrabolja tőlünk az energiát, hogy másokat szerethessünk.

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

Isten anyai és atyai arca (február 28. 14:01)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Tomka Ferenc atya: Életem fölösleg nélkül

Tomka Ferenc atya

Életem fölösleg nélkül

3800 Ft

Szalézi Szent Ferenc: Teotimus

Szalézi Szent Ferenc

Teotimus

5800 Ft

Annegert Fuchshuber: Hosszú az út Betlehembe

Annegert Fuchshuber

Hosszú az út Betlehembe

2990 Ft

Terri Apter: Testvérkötelék

Terri Apter

Testvérkötelék

2800 Ft