Paidagógosz

A Nevelő

Paidagógosz

Szerző: Alexandriai Kelemen

Kategória: Teológia
ISBN szám: 978-963-08654-2-5
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 335
Méret: 128x205 mm
Kötés: keménytáblás

3200 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Alexandriai Kelement azok közé a korai keresztény szerzők közé sorolják a teológia és az ókortudomány művelői, akiknek írásai forrásértékűek. Nem véletlenül. Amellett, hogy kiválóan ismerte a Szentírást, műveiben, a klasszikus irodalomban való jártasságáról is tanúbizonyságot tesz. Ezt támasztja alá az a tény, hogy fennmaradt munkáiban a keresztény írókon és az apokrif műveken túl 360 nem keresztény szerzőt idéz.

A Nevelő című munkájának jelentősége abban rejlik, hogy rendszerezi egyrészt a keresztény nevelés alapelveit, másrészt az első olyan összefüggő etikai mű, amelyben a mindennapi életet érintően részletes iránymutatást ad. A testhez való viszonyulás bemutatásán keresztül egyfajta vezérfonalat szán a keresztény ember számára, hogy miként legyen jelen a világban. Mindezen túl számos egyéb kuriózummal is találkozhat az olvasó: betekinthet a szerző korának meglepően részletes anatómiai ismeretanyagába, a test- és rejtelmeibe, ezenfelül számos ókori költemény töredéke is csupán ebben a munkájában maradt ránk.

Írásában nem csak a teológiát művelők és a neveléstörténettel foglalkozók, hanem a klasszikus irodalom, az antik filozófia, a retorika, továbbá az orvoslástörténet iránt érdeklődők is igazi gyöngyszemekre lelhetnek.

68. Ezért egyedül ő képes megbocsátani a vétkeket, akit a mindenség Atyja rendelt nevelőnkül, egyedül ő képes elválasztani az engedelmességtől az engedetlenséget. Amikor pedig fenyeget, nyilván nem akar rosszat cselekedni, sem pedig beteljesíteni, amivel fenyeget. Ellenben félelmet hozva ránk, visszaverte a bűnökre irányuló törekvést, és kimutatta emberszeretetét. Sőt még azt is föltárta, hogy miféle szenvedésben lesz részük azoknak, akik megmaradnak a bűnben, ugyanakkor nem mart meg senkit rögtön, mint egy kígyó.

[…]

A sokféle minőségű étel kiköpésre való, mert különböző károkat okoz: testi betegségeket, gyomorbántalmakat; mialatt valamely szerencsétlen szakácsmesterség illetve hitvány cukrászmesterség segítségével paráználkodik az ízlés. Táplálkozásnak merészelik ugyanis nevezni azt, amihez a dőzsölés kifejezés illik, mert az ártalmas élvezetek irányába csúszik el. Antiphanész, a déloszi orvos, szintúgy a betegségek ezen egyetlen okaként nevezte meg az ennivalók sokféleségét azok esetében, akik kellemetlenül érzik magukat az igazság közelében, akik tarkabarka hiú dicsőségre vágyva mentegetik magukat a táplálkozásban tanúsítandó mértéktartás alól, és akik a tengeren túli étkekért nem kímélik a fáradságot.

[…]

„Ne kövesd a tömeget gonoszság elkövetésében, és ne csatlakozz a többséghez” (Kiv.23,2), mert a bölcsesség a kevesek közt, a szertelenség azonban a sokaságban nyilvánul meg. Egyes asszonyok pedig nem akarván, hogy méltóságuk miatt lenézzék őket, hordárokat vásárolnak maguknak. Kedvesebb lenne, ha ebbéli állapotuk elfeledik, ámde rátartiságukban vitetik magukat, s erős az óhajuk, hogy szolgahad kísérje őket.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?