Az istenes élet dicsérete

Pázmány-brevárium a keresztény erkölcsről

Az istenes élet dicsérete

Szerző: Pázmány Péter

Kategória: Teológia
ISBN szám: 978-963-93189-5-7
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 336
Méret: 141x197 mm
Kötés: puhafedeles

1950 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A Pázmány Péter életművében megfogalmazott örök érvényű bölcselet és moralitás felkutatása e könyv célja. Az antológiában felsorakoztatott idézetek nemcsak a tudós prédikátor, hanem a bölcs államférfi, a nevelő, a laikus, egyszerű ember és családfő szemszögéből vizsgálják a társadalmi és erkölcsi problémák gyökerét. A kötet az Isten és ember megfelelő ismerete, tisztelete és az ezen alapuló életcél felállítása, egyfajta erényes élet kialakítása, a jó és a rossz közötti helyes választás lehetőségében keresi a megoldást.

Pázmány Péter (1570-1637) igen jelentős a magyar egyházfők és teológusok sorában, sőt a magyar nyelv fejlődésének is meghatározó alakja. A hitviták korának hatalmas műveltségű, bölcs és bátor küzdője igen sok művében kitért az erkölcsi problémákra: akár vitairatot írt, akár prédikációt mondott, mindig foglalkozott a keresztény élet morális kérdéseivel is. Egyszerre akarta az értelmet meggyőzni és a szívet átalakítani, hogy a keresztény ember érvelve legyen képes megélni az evangélium erkölcsi üzenetét.

Patyi Beáta különböző témakörök köré (emberi élet Istenhez igazítása, önismeret, helyes vallásosság, szenvedés, tökéletességre törekvés, család, stb.) csoportosította a Pázmánytól származó gondolatokat.

● A kiadó előszava

● Előszó

● A Kegyes Olvasónak Istentől üdvösség, tőlem tisztesség

● Az igaz hit

● Ismerd meg önmagad!

● A helyes vallásosság

● A világ útja

● A szenvedésről

● A tökéletesség útja

● Élet és halál

● A családról

● A Pázmány Péter által rövidítve idézett szerzők

● Irodalomjegyzék