Erkölcsi minták az ókeresztény gondolkodásban

Szerző: Eric Osborn

Kategória: Teológia
ISBN szám: 978-615-51473-0-2
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 363
Méret: 141x197 mm
Kötés: puhafedeles

2600 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A Jel Könyvkiadó az Erkölcsteológiai Tanulmányok (ETT) és az Erkölcsteológiai Források (ETF) mellett az Erkölcsteológiai Könyvtárt (ETK) is folyamatosan bővíti. Ez utóbbiban évente néhány olyan kötet lát napvilágot, amely vagy megbízható monográfia, vagy jelentős szerző meghatározó jelentőségű munkája.

A jelen kötet hézagpótló a magyar nyelvű morálteológiai irodalomban: ez az első olyan könyv, amely kizárólag az első keresztény századok erkölcsteológiai problémafelvetéseivel és azok megoldásaival foglalkozik. Szerzője Eric Osborn, aki (1922-2007) az ausztráliai Melbourne-ben született. Szülővárosa egyetemén végzett, majd 1952-től posztgraduális tanulmányok után Angliában, Cambridge-ben doktorált. Később kutatásokat végzett Oxfordban, Tübingenben, Strasbourgban, és több amerikai egyetemen. Melbourn-ben az Újszövetség és a patrológia professzoraként generációkat tanított. Több ókeresztény szerzőről (Jusztinosz, Iraeneus, Alexandriai Kelemen, Tertullianus) írt megbecsült monográfiát, majd 1976-ban publikálta az ősegyház erkölcstani felfogásáról szóló híressé vált, sok nyelvre lefordított munkáját, melyet az olvasó immár magyarul tarthat a kezében.

Baszileiosz józan teológiai megfontolás szerint a Szentírásból merített inspirációt közösségének irányítására és szabályozására. Az Újszövetségnek több mint 1500 szakaszát idézi. Mély bölcsességéről tanúskodnak széles ismeretei és az Írások folyamatos idézése. A lélek a betű nélkül ugyanolyan katasztrofális eredményre vezet, mint a holt betűk lélek nélkül. Korának kihívása és lehetősége abban állt, hogy újonnan felfedezhette az Újszövetség erkölcsi mintáit. Szigora, lelkesedése és jámborsága a 21. század olvasóit sem hagyhatja közömbösen.

[…]

A munkát követi a pihenés, és csakis a munka után juthat hozzá az ember a megérdemelt pihenéshez. A művészeteket számos módon lehet kategorizálni. Léteznek olyanok, amelyek az elme tevékenységéhez kötődnek és a világ átalakítását szolgálják. Az ember Isten jelenlétében dolgozik. Átmeneti foglalatosságai sohasem vonhatják el figyelmét Istenről; lelki tevékenységei és a mulandó dolgok iránti közönye azonban megszentelhetik az útját. isten munkatársa lesz az embernek, mivel ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradnak az építők.

[…]

Egyediség, hatalom, közvetlenség és világos érhetőség mind fontos tényezők a történelmi jézus modernkori értelmezésében. Abban a központi megállapításában öltenek testet, amely szerint a keresztre feszített azonos a feltámadott Úrral, aki készül arra, hogy elfoglalja trónusát. Az etika mindvégig fontos szerepet játszik. A negatív oldalról nézve, a földi Jézus megakadályozta, hogy a lelkesültség vagy a legalizmus válhasson uralkodóvá.