Etika, család, politika

Musonius Rufus értekezései

Etika, család, politika

Szerző: Musonius Rufus

Kategória: Etika
ISBN szám: 978-963-96706-7-9
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 124
Méret: 125x200 mm
Kötés: puhafedeles

1400 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Musoniust nem véletlenül hívták a „római Szókratész”-nek. Életteli, közvetlen hangvételű, rövid értekezései örökérvényű etikai normákat taglalnak. Bölcs sorai, melyekkel méltán vívta ki a megtisztelő Szókratész nevet, olyan témákat fejtegetnek, mint a férfi és a nő kapcsolat, házasság, gyermeknevelés, társadalmi élet, politika. Más értekezései az öregkor fenyegető közelségének derűs elviselésére és a mindennapokban szerzett sérelmek semmibevételére buzdítanak.

Élvezetes olvasmányt és megszívlelendő tanácsokat nyújtanak sorai, és hasznos útravalóként szolgálnak a mai kor emberének a mindennapok rohanó, és egyre inkább értékvesztett világban. Épp arra ébreszti rá olvasóját, hogy az alapvető erkölcsi normáknak mindenkor, az ókortól egészen napjainkig érvényesnek kell lenniük.

A bölcsesség a háztartás vezetéséhez, a mértékletesség a házasságtörés és fényűzés kerüléséhez, az igazságosság mind gyermekeivel, mind férjével szemben a jó feleség szerepének viseléséhez, továbbá a bátorság a gyermekek és a férj iránti kötelességének teljesítéséhez szükséges.

Továbbá Musonius mindennemű házasságon kívüli kapcsolatot élesen elítél, beleértve a pederasztiát és a homoszexualitást is. A szexuális kapcsolatot igen rigorózusan, még a házastársi köteléken belül is csupán a gyermeknemzésre korlátozza.

[…]

Mert hát nem engedelmeskedni és engedetlennek lenni mégis megrovásra méltó és elítélendő; ellenben nem megtenni azt, amit nem szabad, korántsem elítélendő, hanem dicséretes. Így, amennyiben akár az atya, akár a feljebbvaló, még akár ha, Zeuszra, maga a kényúr parancsát nem hajtja végre valaki, mert rosszat, vagy jogtalant, vagy szégyenletest szabtak ki rá, egyáltalán nem engedetlen, merthogy nem is cselekszik jogtalanul és nem is vét. Ezzel szemben egyedül az nem engedelmeskedik, aki a helyes és hasznos parancsokat semmibe veszi, és elengedi a füle mellett. Ilyen tehát az engedetlen.

[…]

Úgy vélte továbbá, hogy ruházatot is, testünknek megfelelőt, nem drágát vagy különlegeset kell választanunk. Azonkívül ruhaneműt vagy lábbelit, akárcsak a fegyverzetet, ugyanúgy arra kell használnunk, hogy óvja a testet, és nem hivalkodásra. Mint ahogyan az a fegyver a legmegfelelőbb, amelyik a legbiztosabb, és felöltve leginkább képes a testet védeni, nem a tekinteteket vonzó és csillogó, éppen úgy leginkább a test javát szolgáló öltözet és lábbeli a legmegfelelőbb, és nem ami a balgák pillantását magára vonja.

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

Isten anyai és atyai arca (február 28. 14:01)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció: Homiletikai direktórium - Római dokumentumok XLIV.

Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció

Homiletikai direktórium - Római dokumentumok XLIV.

1400 Ft

Fidelis Ruppert & Anselm Grün: Krisztus a testvérben

Fidelis Ruppert & Anselm Grün

Krisztus a testvérben

1890 Ft