A haldokló, beteg ember életének és méltóságának tisztelete az tisztelete az Egyház tanításában

Szerző: Hámori Antal

Kategória: Teológia
ISBN szám: 978-963-96707-1-6
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 352
Méret: 143x196 mm
Kötés: puhafedeles

2300 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Az Erkölcsteológiai Könyvtár sorozatának mostani példánya az eutanázia problémáját veszi górcső alá. A gazdag profán szakirodalmi és jogi kitekintés mellett hitelesen vázolja fel a haldokló, beteg ember életének és méltóságának tiszteletével kapcsolatos egyházi tanítást.

A szerző Hámori Antal (1967), a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, akinek a humánembrió védelmével foglalkozó könyvét az ETK/6 tartalmazza. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Állam- és Jogtudományi Karán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán és Kánonjogi Posztgraduális Intézetében végezte. Van állam- és jogtudományi doktorátusa, pedagógusi, etikatanári és hitoktatói oklevele, valamint kánonjogi PhD fokozata. Igen sok szervezet tart igényt szakértelmére: többek között az MKPK Családügyi Bizottság szakértője, az Életvédő Fórum alelnöke, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának köztestületi tagja, a Magyar Bioetikai Társaság, a Magyar Jogász Egylet, a Magyar Kánonjogi Társaság tagja.

Dr. Harsányi Ottó OFM, a Római Ferences Egyetem tanára lektorálta szakmailag a jelen munkát, akinek cenzori véleményére alapozva adta meg Erdő Péter bíboros úr az „imprimatur”-t: ami azt jelenti, hogy a kötet az Egyház tanítását tartalmazza az eutanázia problémájáról.

● A kiadó előszava

● Előszó

● Rövidítések jegyzéke

● Bevezetés

● I. fejezet – A haldokló, beteg ember életének és méltósága tiszteletének szentírási alapjai

● II. fejezet – A haldokló, beteg ember életének és méltóságának tisztelete a tanítóhivatal megnyilatkozásokban (fogalmi vonatkozások

● III. fejezet – A haldokló, beteg ember szenvedése az Egyház tanításában 

● IV. fejezet – A haldokló, beteg ember életének és méltóságának tisztelete a szakirodalmi véleményekben (fogalmi vonatkozások)

● V. fejezet – Az „eutanázia” fogalmi meghatározása, fajtái; erkölcsteológiai minősétése és kánonjogi vonatkozásai

● Befejezés – az élet szolgálata (tézisek)

● Mellékletek

● Függelék

● Forrás- és irodalomjegyzés

● Név-, tárgy-, és forrásmutató

● Szerző életrajza és életvédelmi művei

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?