Egyházi latin nyelvkönyv

Szerző: Dolhai Lajos

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-615-51472-9-6
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 179
Méret: 165x235 mm
Kötés: puhafedeles

2200 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A teológiát a nyugati egyházban több mint ezer éven át latin nyelven művelték. Az alapvető teológiai fogalmakat latinul fogalmazták meg, ezért megértésükhöz szükséges és hasznos a nyelv ismerete. Azon túl, hogy a tudományos kutatáshoz különösen is fontos a latin tudás, az Egyház liturgiájában és mindennapi életében napjainkban is használjuk e nyelvet.

Az Egyházi Törvénykönyv és a Római Nevelési Kongregáció a teológiát tanulók számára előírja, hogy a latin nyelvet jól ismerjék. Ezért XVI. Benedek pápa 2012. november 10-én aláírt motu propriójával létrehozta a Latinitás Pápai Akadémiáját, amelynek elsődleges feladata az Egyház hivatalos nyelve, a latin tanításának elősegítése és támogatása.

E nyelvkönyv is ezt a célt hivatott szolgálni. Bár elsősorban teológiai hallgatóknak és papságra készülő fiataloknak íródott, hogy könnyebbé tegye a számukra nélkülözhetetlen latin nyelv alapfokú elsajátítását, haszonnal forgathatja bárki, aki érdeklődik a római egyház anyanyelve iránt. Napjainkban többféle (egyházi, orvosi, jogi) latinról is beszélhetünk. A klasszikus latinnak a Kr. e. I. század és a Kr. u. I. század irodalmi nyelvét tartjuk, ezen belül Cicero és Julius Caesar nyelvhasználata jelenti a klasszikus normát. Az egyházi latin valamelyest egyszerűbb, könnyebben elsajátítható, de ugyanolyan szép, mint a római birodalom hivatalos nyelve. A könyvben, főleg a mondattanban mindig jelzik az egyházi latin sajátosságait.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?