Szombathely város kertkultúrája a XIX-XX. században

Szerző: Dr. Tóth József & Somkuthy Ferenc

Kategória: Helytörténet
ISBN szám: 978-963-06739-9-0
Kiadó: MG Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 96

2790 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A kötet, melyet a kezében tart az olvasó, Szombathely kertkultúrájának történetét, fejlődését mutatja be a XIX. századtól napjainkig.

A vasi megyeszékhely kertkultúrája szorosan összefonódik a Nyugat királynőjének fejlődésével, az elindult polgárosodási folyamatokkal. A modern város kialakulása a kiépült vasúti csomópontnak, a gazdaság fejlődésének, s nem utolsósorban városban létrejött és példásan működő egyesületeknek, egyleteknek, civil kezdeményezéseknek köszönhető.
Már 1838-ban megalakult a mai Szépítő Egyesület elődje, a Csinosságra Ügyelő Bizottság. Nekik és akkori városvezetőknek köszönhetően épültek új parkok: Milleniumi park, Szent István park, Népliget, Városliget, melyek még ma is örömet szereznek a kirándulóknak, itt élőknek egyaránt.

Szombathely városa mindig kiemelt figyelmet fordított és fordít ma is a település zöldfelületeinek gondozására, fenntartására. Nem véletlenül szokták Szombathelyt a parkok-ligetek városának nevezni, hiszen a számtalan közterületi park mellett intézményi kertek, ligetek teszik kellemessé hétköznapjainkat. Az országban is egyedülálló a Paragvári utcai feketefenyő fasor, a Semmelweis utcai tulipánfasor és az egyetemhez vezető utat szegélyező díszcseresznyefák sora.

A közterületek gondozásából, a kertkultúra fejlesztéséből ismét egyre inkább kiveszik a részüket a helyi civil kezdeményezések. Közülük is nagy hagyományokkal és múlttal rendelkező Szépítő Egyesület tevékenysége és a Herényi Virágút program érdemel külön említést. A közterületek virágosítása, a parkok, a zöld területek állapota, a közterületek egységes képe alapján, a helyi szakemberek munkáját elismerve 2008-ban a Virágos Magyarországért versenyen a nagyvárosok kategóriájában Szombathely kapta a fődíjat.

Mindenki figyelmébe ajánljuk ezt a fotókkal gazdagon illusztrált tanulmánykötetet, melynek segítségével megismerhetik az egykori és mai kertészeket, a városban folyó szakmai munkát, a képzést, mindent és mindenkit, akinek keze nyomán szépült, fejlődött a város.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!