A Vatikán keleti politikája közelről

Az Ostpolitik színe és visszája

A Vatikán keleti politikája közelről

Szerző: Szabó Ferenc SJ

Kategória: Történelem
ISBN szám: 978-963-23650-8-4
Kiadó: L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 356

3600 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

P. Szabó Ferenc SJ úttörő munkát végzett, amikor egy monográfiájában feldolgozta ezt a korszakot. Jézus tanította: „az igazság megszabadít titeket” (Jn 8,32), ezért nem félünk még az egyház sebeit sem feltárni, mert ez is bizonyítja isteni eredetét, hogy emberi gyarlóság és bűn sem tudta tönkretenni. Bármennyire törekszik is egy történész sine ira et studio tárgyilagosságára, nehezen tudja ezt megtenni, különösen akkor, ha saját megélt tapasztalatai, emlékei átszűrődnek a múlt feltárásán.

Nagy idők tanújaként, a Szentatya tolmácsaként Szabó Ferenc sok mindent tud, amit még ma sem lehet publikálni. A magyar olvasót természetszerűleg főként a magyar egyházpolitikai vonatkozások érdeklik, e kor emblematikus figuráinak, Mindszenthy Józsefnek, a békepapi mozgalom vezető egyéniségeinek és a vatikáni követeknek, különösen Agostino Casaroli nunciusnak a tevékenysége.

Ez a könyv arról győz meg bennünket – nem vetve követ a tárgyalásos megoldásokra –, hogy a történelem a diplomáciai megoldás helyett az igazi kiállást, a mártíromságot igazolta. Azoknak a tanúknak kell hinnünk, akik üldöztetést, börtönt is viseltek Isten országáért.

Bábel Balázs (kalocsa-kecskeméti érsek)

 

Mit vettek még, akik ezt vették?