Az ember krízise: Vágyódás és megkísértés között

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-963-27701-1-6
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 335

2600 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Napjaink egyik alaptapasztalata az egyensúlyvesztés. A jelenséget sokszor krízisnek vagy válságnak nevezzük.

A bőrünkön érezzük a pénzügyi és gazdasági válság következményeit, látjuk a nyomában járó társadalmi-politikai krízis jeleit, az egyéni és a közösségi életben mutatkozó megrendítő hatásait. Szembesülünk a demokrácia gyengeségeivel és értelmezésének különböző torzulásaival. Érezzük, hogy sok minden forrongóban, átalakulóban, az útkeresés mozgásában van, de még nem látszik, hogy valójában milyen irányban van, de még nem látszik, hogy valójában milyen irányba tartanak a folyamatok. Mindezek a krízisjelenségek egy alapvetőbb szellemi- lelki-morális és értékválság tünetei, melyek arra utalnak, hogy maga az ember van krízisben.

Persze az ember mindig krízisben van, ha a „krízisen” nem egyszerűen ilyen-olyan válságot értünk, hanem a szó eredeti értelmében azt a helyzetet, melyben el kell dőlnie valami fontosnak: el kell különülnie egymástól hitelesnek és hiteltelennek, meg kell különböztetődnie igaznak és hamisnak, ki kell rostálódnia a látszatnak és napvilágra kell jönnie a valósnak.

Maga az emberi léthelyzet „kritikus”. Ezzel kíván szembenézni ez a leginkább teológiai antropológia területéhez sorolható kötet. Az ember alapvető krízisét a vágyódás és a megkísértettség sokrétű összefüggésében szeretnék megközelíteni a benne olvasható írások.