Párhatárok

Határaink a házasságban

Párhatárok

Szerző: Dr. Henry Cloud & Dr. John Towsend

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-28813-7-9
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 252
Méret: 143x198 mm
Kötés: puhafedeles

3500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Részletes könyvajánló

A Határvonalak sorozat szerzőpárosa ezúttal a jól működő párkapcsolat alapelveit ajánlja olvasói figyelmébe. Könyvükben szó esik az egymás határait tiszteletben tartó kapcsolat ismérveiről, valamint arról, hogy miként oldhatók meg a házasságban a tisztázatlan határokból eredő konfliktusok.

„A kapcsolatokban, különösen a házasságban alapvető, hogy a felek tisztában legyenek személyes »birtokhatáraikkal« – hangsúlyozzák a Párhatárok szerzői. Ha tudjuk, hol húzódnak énünk határai, azt is tudjuk, hogy egy-egy érzés, szükséglet, hozzáállás vagy viselkedés kinek a »tulajdona«, más szóval ki felelős érte. Ha pedig gond adódik ezek bármelyikével, könnyen eldönthető, hogy valójában kinek a problémájáról van szó.”

A terapeuta szerzők a praxisukból vett példákon keresztül mutatják be, hogyan segít a határok tisztázása számos olyan kérdés megoldásában, melyek óhatatlanul felmerülnek a házasságban:

• Hogyan valósítható meg a házasságban két különálló fél egysége?
• Miként oldható fel a kötődés és az autonómia igényének feszültsége?
• Hogyan egyeztethető össze a szabadság és a felelősségvállalás?
• Miben különbözik társunk támogatása attól, hogy megmentjük őt viselkedése következményeitől?
• Hol a határ az egymással való törődés és egymás irányítása között?

A félelem a szeretet ellen dolgozik. A „muszáj” tönkreteszi a „szabad”-ot. Ezzel szemben a szeretet kiűzi a félelmet. Ha önként döntünk úgy, hogy szeretjük a társunkat, akkor nem a félelmeink vezérelnek minket, hanem saját elhatározásunk. Aki a fenti aggályok bármelyikével küzd, próbáljon szembenézni vele, hogy azok ne irányíthassák többé az életet, és ne kényszeríthessék határai feladására. Például ha a szeretet elvesztéstől tartunk, keressünk megbízható barátokat, akik biztosan kitartanak mellettünk, és merjünk kockáztatni, azaz őszintén megnyílni ezekben a kapcsolatokban. Látva, hogy barátaink hűségesek maradnak hozzánk, és nem hagynak el bennünket, lassan alábbhagy majd a szeretet elvesztésétől való félelmünk.

[…]

Márpedig a hűség azt jelenti, hogy a házastársak minden tekintetben megbízhatnak egymásban – nem csupán szexuális téren. Akkor vagyunk hűségesek a társunkhoz, ha bátran számíthat arra, hogy teljesítjük az ígéreteinket, és megtesszük, amit ránk bízott. Nemcsak a testi hűségre vonatkozó fogadalmunkhoz kell tehát tartanunk magunkat, hanem a ház körül ránk háruló teendőket is hűségesen kell végeznünk. Az is hozzátartozik a hűséghez, hogy nem költünk többet egy adott hónapban annál, mint amiben a társunkkal megállapodtunk, vagy hogy hazaérünk a megbeszélt időre. Bátran bízhatunk abban, hogy valóra váltja az ígéreteit. Elhozza a gyerekeket a napköziből, nem felejt el tejet venni, befizeti a számlát, és időpontot kér a hivatalban. Az egymáshoz való hűség a feltétele annak is, hogy a szemrehányástól és a büntetéstől való félelem nélkül merjük megosztani a gondolatainkat.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Emily Menendez-Aponte: Kisbabát várunk!

Emily Menendez-Aponte

Kisbabát várunk!
Útmutató nagytesóknak

850 Ft

Ted O' Neal & Jenny O' Neal: A tisztelet

Ted O' Neal & Jenny O' Neal

A tisztelet
Az udvarias modor tiszteletet ébreszt

850 Ft