A humánembrió védelme erkölcsteológiai szempontból

Szerző: Hámori Antal

Kategória: Teológia
ISBN szám: 978-963-96703-7-2
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 152
Méret: 144x197 mm
Kötés: puhafedeles

1400 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A szerző Hámori Antal (1967) főiskolai docens. Jogi és kánonjogi doktor, okleveles levéltáros, aki az emberi életvédelem témakörében közel ötven tanulmánya mellett eddig három könyvet publikált. 

A mostani könyv a humánembrió védelmével kapcsolatban a határeseteket értelmezi katolikus szemmel. Részletesen taglalja az abortuszt, a génmanipulációt (s születendő gyermek nemének megválasztására irányuló beavatkozást), a klónozást, az embrionális őssejtekkel való kutatást, a mesterséges utódnemzést, a béranyaságot, végül pedig a művi meddővé tételt.

A még meg nem született gyermekek egészségi állapotának vagy akár nemének meghatározására szolgáló invazív és nem invazív módszerek tartoznak a prenatális diagnosztika tárgykörébe. Ettől megkülönböztető az ún. preimplantációs diagnosztika, mely az in vitro (mesterséges körülmények között) megtermékenyített petesejtek vizsgálatát jelenti. Ebben az esetben csak azokat az embriókat ültetik be az anyaméhbe (implantálják), amelyeket egészségesnek ítélnek, a többit megsemmisítik.

Az ún. „számfeletti” embriók kiválogatása, lefagyasztása, kísérleti felhasználása elfogadhatatlan, mert az emberi életet az egyszerű „biológiai anyag” szintjére fokozza le, amellyel szabadon lehet rendelkezni. Ezért a preimplantációs diagnosztika erkölcsileg nem fogadható el. A prenatális diagnosztika erkölcsi megítélésének hátterében is az emberi élet és az emberi méltóság védelme áll. Az egészség előmozdítása alapvető érték, de az örökletes vagy más betegség nem ok a magzat megölésére. Az ember léte és a létének minősége nem áll azonos etikai síkon.

[…]

A fentiek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a sterilizáció nem lehet a családtervezés eszköze. Azokat az állami rendelkezéseket, amelyek ezt a követelményt sértik, haladéktalanul ki kel zárni az alkalmazás köréből. Az államnak korlátozó szabályokkal és más ellensúlyokkal, tiltásokkal és büntetni rendeléssel – a lehető legnagyobb hatékonysággal – fel kell lépnie az önpusztítással szemben. Az állam alkotmányos kötelessége az élet és az emberi méltóság, valamint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészség, illetőleg a gyermekek, az ifjúság és a család megfelelő védelme.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

,,Omnes vivunt Ei. Mindenki érte él." (március 20. 13:19)

Tizenketten a pályán (július 10. 10:00)

A mi boldogunk (május 7. 13:49)

Családok imakönyve újratöltve (február 10. 10:16)

Nem kötelességünk vagy jogunk a gyermek (január 26. 11:57)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Agatha Christie: Csillag Betlehem felett

Agatha Christie

Csillag Betlehem felett

1300 Ft

Futó Károly: Szentté kell lennünk!

Futó Károly

Szentté kell lennünk!

1580 Ft

Simon András: Könyvjelző

Simon András

Könyvjelző
SA-1096A

120 Ft

Nagy Alexandra: Valóban derűs az ég!

Nagy Alexandra

Valóban derűs az ég!

1480 Ft