A nicki Szent Anna-templom története

Szerző: Kelemen István & Nemes András

Kategória: Helytörténet
ISBN szám: 978-615-50912-3-0
Kiadó: Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 24

500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A nicki templom külső felújítása során nagy meglepetés volt, hogy a nagynak számító korábbi gótikus templom megmunkált köveit: ajtó- és ablakkereteit, faragott kőbordáit az épület lábazatába építették be. Szinte méterenként helyezkedtek el a különböző formájú kövek. Nick 1328-ban „Egyházas Niczk”-ként szerepel, ami arra utal, hogy nagyon korán volt temploma, talán már István király idejében. A jelenlegi barokk templomot Niczky Lázár építtette az 1700-as évek közepén, de minden bizonnyal falai megegyeznek a korábbi temploméval.

A gróf végrendelete részletes utasításokat tartalmaz, hogy milyen legyen az épülő templom, ezért nagy segítséget ad az egykor mívesen elkészített templombelső teológiai elgondolásának megértéséhez. Nagyon szép a faragott szószék, a szentsír oltár. Rácsodálkozhatunk Szent Balázs és Szent Miklós szobrára és az ördög felett győzedelmeskedő Szent Mihály alakjára, aki kezében mérleget tart, hogy az ítélet napján az ember tetteit lemérje. Érdekes, hogy a templom védőszentje Szent Miklósról – ami a korai templomoknál gyakori patrónus – Szent Annára változott. Az orgonát 1923-ban Kempf-Kemenesi Sándor szombathelyi orgonaépítő készítette, akinek édesapja a nicki templomban kötött házasságot.

A templomismertető füzet megjelenése sok értékes információt, kultúrtörténeti adatot szolgáltat, és talán újabb kutatásokat, publikációkat indít el.

 

Kiadónk könyveit viszonteladók, könyvesboltok felé a Prospero Disztribúció terjeszti.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?