Kamaszhatárok

Mikor mondjunk igent és hogyan mondjunk nemet a kamaszoknak?

Kamaszhatárok

Szerző: Dr. John Townsend

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-28809-1-4
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 283
Méret: 142x198 mm
Kötés: puhafedeles

3200 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Részletes könyvajánló

A határvonalak-sorozat kötete a tinédzserek szüleinek ad segítséget abban, hogy miként hozhatják ki a legjobbat a kamaszkor folyamatos változással járó, nehéz időszakából, és hogyan készíthetik fel a tizenéveseket arra, hogy megtanuljanak felelősséget vállalni önmagukért.

A pszichológus szerző, aki maga is két tizenéves fiú apja bepillantást nyújt a kamaszok sajátos gondolkodásmódjába és világába, és hangsúlyozza, hogy a kamaszoknak a szülői szeretet és figyelem mellett stabil korlátokra és határokra is szükségük van.

Gyakorlatias megközelítéssel mutatja be, hogy a világos határok és a megszegésükkel járó következmények hogyan segítenek a kamaszoknak az éretté válásban.

Könyvében sorra veszi a kamaszkorra jellemző problémás viselkedésformákat és konfliktusforrásokat (tiszteletlenség, tanulási problémák, vitatkozás, problémás barátok, kimaradás, telefonhasználat stb.), illetve hatékony kezelésük lehetőségeit.

Gyakran történik, hogy az elvált szülő helytelenít bizonyos viselkedésformát vagy szokásokat, amelyeket gyermeke a másik szülőnél vesz fel. Ezek egy része annak tulajdonítható, hogy a tizenéves igyekszik alkalmazkodni a két különböző világhoz, és szeretné, ha a két világ átjárható lenne. Ebben türelemre és támogatásra van szüksége. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a másik szülő nem biztosítja a gyermek fejlődéséhez szükséges ésszerű korlátozást és következetességet.

[…]

Az elfogadás elsősorban azt jelenti, hogy gyermekünk mellett maradunk, és együtt érzünk vele. Elfogadjuk, hogy haragszik, dühös és csalódott. Ez nem kis feladat. Nem árt előre felkészülnünk rá. Az elfogadáshoz hozzátartozik a szemkontaktus, a melegség, és az, hogy ne essünk kétségbe, és ne védekezzünk, hanem képesek legyünk elhordozni a tinédzser érzéseit. mintha ezt mondanánk neki: „Értem, hogy dühös és csalódott vagy, de a mi kapcsolatunk erősebb ezeknél az érzéseknél. Nem ijesztenek el az érzéseid, és téged se ijesszenek el.” Ettől a tizenéves belül stabilabbá válik, és jobban elfogadja, amit később mondunk neki.

[…]

Legyünk tisztában a tizenéves indítékaival. Vannak tizenévesek, akik kapcsolatok hiányában internetes ismerkedéssel próbálják betölteni hiányérzetüket. Mások túlságosan impulzívak ahhoz, hogy ellenálljanak a káros tartalmak csábításának. Megint mások életük egyhangúsága vagy problémái elől menekülnek az online világba.
Próbáljunk rájönni, mi vonzza gyermekünket az interneten. Ha hiányérzetet vagy betöltetlen érzelmi szükségletet gyanítunk a háttérben, gondoskodjunk szükségletei betöltéséről, hogy belsőleg megerősödve ne legyen kiszolgáltatva a világháló káros hatásainak. Végtére is gyermekünk valószínűleg azután is használja majd az internetet, ha elhagyta a szülői házat.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?