A szeretet esszenciája

Szerző: Gary Chapman

Cimkék: Esküvő

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-28831-5-1
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 64
Méret: 118x166 mm
Kötés: keménytáblás

1500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

„A férjem nem a szavak embere. De naponta beszélget velem, mert tudja, hogy minősi idő a szeretetnyelvem.”

„Amikor a feleségem elkészíti a kedvenc ételemet, nemcsak tudom, de érzem is, hogy szeret.”

A házasságot a szeretet élteti. Az érezhető szeretet. A népszerű párterapeuta  több évtizedes tapasztalata alapján állítja, hogy a szeretetnyelvek ismerete jobbá és boldogabbá teszi a párkapcsolatokat. Ha a társunk számára érhető nyelven fejezzük ki szeretetünket, elkerülhetők a kommunikációs zavarokból eredő félreértések, és hosszú távon megőrizhető a házasság pozitív érzelmi légköre.

Mikor szerelmesek vagyunk, azt az illúziót dédelgetjük, hogy szerelmünk tökéletes. S ha ez még nem lenne elég, azzal is áltatjuk magunkat, hogy a szerelem örökké tart. Nincs erő, mely legyőzhetné a szerelmünket. Senki és semmi nem állhat közénk.
Végül azonban mindannyian leszállunk a fellegekből, és kénytelenek vagyunk újra két lábbal a földön állni. Kinyílik a szemünk, és hirtelen észrevesszük szerelmünk „szépséghibáit”. Bizonyos tulajdonságai egyenesen zavarni kezdenek. Döbbenten tapasztaljuk, hogy apróságokon megsértődik, máskor dühös lesz, sőt bántó szavakat és bíráló megjegyzéseket vág fejünkhöz. Azok az apró és jelentéktelennek tűnő hiányosságok, amelyeknek a szerelmi mámor idején semmi jelentőséget nem tulajdonítottunk, most óriási hegyekké nőnek a szemünkben.

[…]

A közösen átélt élmények emlékezetünkben elraktározódnak, és gondolatban újra és újra „meríthetünk” belőlük. Szerencsés az a házaspár, aki emlékei tárházában olyan közös élményeket őrizhet, mint egy kora reggeli séta a folyóparton, egy gyönyörű tavaszi nap, amikor virágokat ültettek a kertben, vagy egy erdei séta, mikor vadnyulat kergettek a fák között. A szeretet emlékei ezek, különösen azok számára, akiknek a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelve.

[…]

A szeretet közvetett érintései kevés időt, de annál több figyelmet igényelnek, különösen akkor, ha a testi érintés kevésbé fontos számunkra, és ha a családunkban nem volt szokás egymás megérintése. Társunk számára azonban minden vallomásnál beszédesebb lehet, ha tv-nézés közben a kanapén ülve átöleljük a vállát, ha megsimogatjuk, amikor elhaladunk mellette, vagy otthonról távozóban csókkal és öleléssel búcsúzunk tőle.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?