Maradjunk együtt!

Házassági krízisek megoldása

Maradjunk együtt!

Szerző: Gary Chapman

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-28868-2-4
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 224
Méret: 135x205 mm
Kötés: puhafedeles

3500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A kezdeti örömmámor után a házasságban szinte menetrendszerűen jelentkeznek olyan, eleinte jelentéktelennek tűnő nézeteltérések, különbségek és problémák, amelyek megfelelő kezelés és feldolgozás nélkül idővel válaszfalakként emelkednek a házastársak közé.

A válás a legtöbb esetben nem jelent megoldást, csupán menekülés a probléma elől.

Mit tehetnek a „se veled, se nélküled” csapdájában vergődő házastársak, akik nem akarnak elválni, de más kiutat sem látnak az elromlott kapcsolatból?

Gondolkodásmódunk befolyásolja a tetteinket, a viselkedésünket és a szavainkat. Ha pesszimista, kishitű és negatív a beállítottságunk akkor ezt negatív szavakkal és viselkedéssel fogjuk kifejezni. Ekkor inkább a probléma részeseivé válunk, nem pedig a megoldáshoz járulunk hozzá. A valósághoz hozzátartozik, hogy nem mindig tudunk változtatni a környezetünkön. Betegség, alkoholista házastárs, drogfogyasztó tinédzser, felelőtlen anya, bántalmazó apa, felelőtlen házastárs, öregedő szülők – mind-mind rajtunk kívülálló körülmény. Ám felelősek vagyunk azért, hogy mit teszünk az adott helyzetben. Szemléletmódunk nagymértékben befolyásolja a viselkedésünket.

[…]

 Az uralkodó házastárs gyakran önkényesen, a másik fél bevonása nélkül hoz döntéseket. „Bízd rám, majd én eldöntöm. Neked nem érdemes erre pazarolnod az idődet” – próbálja megnyugtatni házastársát. Ha a házastárs kérdőre vonja, hogy miért nem hallgatta meg az ő véleményét is a döntés előtt, a férje/felesége nem érti, miért van felháborodva. „Ezt én is el tudom intézni. Már az is időpocsékolás, hogy beszélünk róla.” A domináns személyiség nem uralkodó természetűnek, inkább hatékonynak tartja magát.

[…]

Ahhoz, hogy a házasság helyreálljon a hűtlenség után, elengedhetetlenül szükség van a megbocsátásra. Ennek két fontos összetevője a vétkes fél részéről a bűnbánat és a bocsánatkérés, a sértett fél részéről pedig az őszinte megbocsátás, ami egyben ígéret arra, hogy „Nem fogom többé az orrod alá dörgölni, amit tettél.” A megbocsátás különböző érzelmi szinteken történhet; ezért érezte úgy Joanna kilenc hónappal a tanácsadás kezdete után, hogy ismét bocsánatot kell kérnie. A megbocsátásnak nemcsak a szexuális hűtlenségre kellett kiterjednie, hanem egyéb olyan hibákra és mulasztásokra is, amelyen a házastársi kapcsolat alapos vizsgálata során kerültek napvilágra.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Don Lino Faggioli: A szerelem útja

Don Lino Faggioli

A szerelem útja

705 Ft

Gigi di Libero: Don Bosco, a szó apostola

Gigi di Libero

Don Bosco, a szó apostola

1100 Ft