Homoszexualitás katolikus szemmel

Szerző: Roska Péter

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-963-96703-3-4
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 142

1300 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

E kötet Andreas Laun segédpüspök, valamint Tarjányi Zoltán előszavával a korunkban egyre erőteljesebb vitát kiváltó homoszexualitás témakörét járja körül. Miközben a civilizált országokban nemcsak kikerült a büntetendő magatartások köréből, hanem az ún. melegmozgalmak egyre inkább a teljes társadalmi és jogi elfogadásáért harcolnak, aközben a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás alapján gondolkodó és érvelő Egyház azt tanítja, hogy semmiképpen nem lehet azt a heteroszexualitás alternatívájaként értelmezni.

A könyv támpontokat kíván nyújtani mindazok számára, akik pedagógusi, szociális gondozói, lelkipásztori szolgálatuk során találkoznak e problémával, vagy pusztán jobban meg kívánják ismerni e jelenséget.

Tartalomjegyzék:
A kötetben szereplő tanulmányok: A homoszexuális személyek lelkipásztori gondozása – A Hittani Kongregáció levele a katolikus egyház püspökeihez ANDREAS LAUN: Homoszexualitás katolikus szemmel CHRISTL RUTH VONHOLDT: Egy tévút kihívásai JOHN HARVEY: A „Courage” válasza a világszert elterjedt meleg-mozgalom kihívásaira

 

RÉSZLETEK A KÖNYVBŐL


A meleg-mozgalom egyházi képviselői – azok , akik heteroszexuálisak – átveszik a meleg-doktrínát, és „lefordítják” keresztény terminológiára:
– A konstitucionális homoszexualitás nem jelent eltérést az Isten által alkotott rendtől, hanem a teremtés egyik „Isten akarata szerint való változata”.
– Amennyiben két ember homoszexuális kapcsolata a szeretet kifejeződése, éppolyan vagy hasonló „ajándéka Istennek”, mint a heteroszexuális szerelem, hálát kell tehát adnunk érte.
[…]
– Aki visszautasítja a homoszexuális hajlamot, egyben azt a személyt utasítja vissza, akinek „lényegéhez” tartozik ez az Isten által teremtett és akart hajlam. Aki nem ismeri el ezt a hajlamot, az azt mondja a másik embernek: Neked nem lenne szabad létezned! Ez pedig radikálisan ellentmond a keresztény szeretetnek.

[…]

b) A tudomány válasza


A homoszexualitás itt tárgyal, bűnre való visszavezetésén kívül ( a hit válasza) az egyháznak nincs saját „ véleménye” az ember homoszexuális hajlamának okáról. Ebben a kérdésben a megfelelő kutatásokra van utalva, és tanulnia kell belőlük, amint azt a Hittani Kongregáció nyilatkozata is megállapította. 55

„Senki sem születik homoszexuálisnak”, állítja az amerikai terapeuta, R. Cohen (aki maga is meleg volt!). A homoszexualitás, állítja Cohen, nem szexuális probléma, hanem fejlődési rendellenesség a saját identitást illetően. Ebben más tényezők mellett úgy tűnik fontos szerepet játszik az apa-kapcsolat. Mindenesetre biztosnak látszik: az egyetlen okot kereső magyarázatok nem kielégítőek, és nem minden eset egyforma.

A szakemberek útbaigazítása mindenesetre fontos az egyház és minden nevelő számára. A feminista ideológia igyekszik minden férfi és női „viselkedést” egy –helyettesíthető– „szerepre” redukálni, lehetőleg „egyenlő” nevelést követelve minden fiú és lány számára. Ha azonban az apa férfi volta fontos a gyermekek fejlődése szempontjából, akkor fejlődés-lélektani síkon fontos az „Atya Isten”-ről szóló üzenet is, és ugyanez érvényes a férfi családban elfoglalt helyzetére vonatkozóan is. Alkalmasint meggátolja a homoszexuális elferdülést a fejlődésben, tehát prevencióként szolgál a homoszexualitás ellen.