Ünnepek és szokások, amelyek megszépítik életünket

Szerző: Anselm Grün

Cimkék: Húsvét, Karácsony

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-963-96705-5-6
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 226
Méret: 120x170 mm
Kötés: puhafedeles

1800 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Részletes könyvajánló

Modern, globalizálódó világunkban, ahol az ünnepeket a politikai korrektség jegyében újraértelmezzük, boldog karácsony helyett egyre több helyen boldog szünidőt kívánunk, felmerülhet a kérdés, van-e egyáltalán létjogosultságuk a rituáléknak.

Anselm Grün, német bencés apát számára az igenlő válasz evidencia, kötetének csupán bevezetőjében foglalkozik a szokások jelentőségével. A könyv első fejezete a nap átgondolt felépítéséhez nyújt egyfajta vázat, gerincet. A második szakasz az évkör legfontosabb ünnepeit és az azokhoz kötődő szokásokat tárgyalja. A harmadik fejezetből az emberi élet során felmerülő lelki szükséghelyzetek esetén alkalmazható, páros, és egyéni rituálékat ismerhetjük meg. A szerző nem kutatja a szokások hátterét, hanem gyakorlatias módon bemutatja, hogyan éljünk velük a mindennapokban.

A könyv felépítésében és formájában is zsebkönyv-szerű, rendszeres használatra alkalmazható. A hangvételében és tartalmában is egyaránt keresztény szellemiséget, értékrendet közvetítő kötet elsősorban vallásos olvasóknak ajánlható.

Elkezdeni a napot

A hajnal frissességével Isten újdonságából, rendkívüliségéből lélegzik. Így a következő rituálét javaslom Önnek: Nyissa ki az ablakot, és élvezze az új nap friss levegőjét. Adjon hálát Istennek az elmúlt éjszakáért, álmaiért, a pihenésért. És kérje Istent, hogy frissítse fel Szent Lelkével és isteni szeretetével. Gondolja át, mit fog hozni számára a mai nap. Milyen időpontjai vannak? Kérje Isten áldását, hogy ma minden, amit tervez és kezébe vesz, áldott legyen. És kérdezze meg önmagát, a hét mely napja van, és melyik szentnek az ünnepe. Nézzen utána a naptárban, melyik szentet ünnepeljük aznap, és kinek van talán a környezetében névnapja. Aztán ennek a szentnek a fényében nézzen fel Istenre. Mire emlékezteti Önt a szent? Milyen érzések keletkeznek ekkor Önben? Néhány szent saját jelleget ad a napnak. Ha reggelente felkelés után arra gondolok, hogy ma Szent Teréz ünnepe van, akkor ez a nagy asszony tölti be a napot újító nyelvezetével, misztikus élményeivel és egyben bátorságával, ahogy saját tapasztalatait a megújulásra szoruló egyházban képviselte. Akkor egész máshogy indul a nap. Kérje Istent, hogy töltse el Lelkével, aki Szent Teréznek és a mai szenteknek is lehetővé tette, hogy megbirkózzanak életükkel, és sebeik gyöngyökké változzanak. És a szentekre tekintve kérdezze meg önmagát, milyen nyomot szeretne ma bevésni ebbe a világba.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?