A csendlaki parókiától a szibériai hómezőkig

Szerző: Harangozó Ferenc
Szerkesztő: Gyürki László

Kategória: Életrajz
ISBN szám: 978-615-50911-3-1
Kiadó: Martinus Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 188
Méret: 140x200 mm
Kötés: puhafedeles

2200 Ft
290 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Nézzen bele a kiadványba!

Dr. Harangozó Ferenc pápai prelátust (1908–1991) a szovjet katonai bíróság 1948-ban kémkedés vádjával először halálra, majd 25 évi kényszermunkára ítélte, mert segítette a rászorultakat, menedéket adott az üldözötteknek, és szabad földre juttatott sok menekülőt.

Dr. Harangozó Ferenc életéről dr. Gyürki László pápai prelátus magánkiadásában 2001-ben jelent meg egy könyv A csendlaki parókiától a szibériai hómezőkig címmel. Ezt a kiadványt jelentette meg újra kiadónk megújult, modern formában és 8 oldal színes képmelléklettel.

Kiadónk könyveit viszonteladók, könyvesboltok felé a Prospero Disztribúció terjeszti.

Mikor át akartam menni a szálló előtti úttesten a Széll Kálmán utcába, egy nagy fekete autó vágódott mellém. Ha félre nem ugrom, elüt. Már éppen rászóltam volna a sofőrre, amikor hátulról elkapott valaki. Hátra akartam fordulni, de abban a pillanatban ketten ugrottak ki az autóból. Az egyik ököllel állon ütött, többször egymás után. Az ütések elkábítottak. Csak az autóban eszméltem föl. Az álpostás és a két – azelőtt mellettem ülő – alak körülvettek kivont revolverekkel. Az ablakok lefüggönyözve. Elindultunk. Tudtam, hogy a Rumi úton vagyunk Budapest felé. A „postás” gúnyosan figyelt, aztán megjegyezte: – Na, főtisztelendőséged is lebukott e város színteréről. Nézze csak meg jól, többet az életben úgysem láthatja. Tudtam, hogy nem üres fecsegés, amit mond. Éreztem a hang mögött Moszkva hangját, és megborzongtam. Homályosan azt is éreztem, hogy ez az út nagyon messze visz. Nagyon nehéz lesz, de vissza akartam térni még ezen az úton. Behunytam a szememet, csak a lelkemmel rebegtem: „Fiat voluntas tua!” (Legyen meg a te akaratod!). Előttem hányan mentek már ezen az úton és nem jöttek vissza soha többé. Olyan nehéz őszinte szívből kimondani a „fiat”-ot éppen akkor, amikor a legaktuálisabb! Az autó robogott velem. Már a graz-budapesti műúton voltunk, Jánosháza körül. Szemben velünk egy teherautó közeledett. Megismertem, a mi teherautónk volt. Rajta ült Lelkes főtisztelendő úr és Gabi, a Miska sógora. Elrobogtak, nem is vehettek észre. Úgy éreztem magam, mint a fuldokló, akinek a segélykiáltását nem hallja senki.

[...]

Igen. Sulyok Dezsőt és több üldözött paptestvéremet én segítettem át a határon. Részben személyesen, részben elmagyarázva nekik, merre menjenek. A népi német menekülőket meg egyenesen a kocsink vitte át az én parancsomra a határon. Erről tudtak a határőrző közegeink, hiszen százával mentek át egy-egy kis távon naponta. Ezt semmiféle érdekből nem tettem, csak egyszerűen kötelességből, mint pap és ember. Ezek mind ártatlanul üldözött emberek voltak, akiken nem segíteni gyávaság és megalkuvás lett volna. Én a háború alatt ugyanilyen természetes módon segítettem zsidókat és szlovéneket. Erről sokan tudnak, úgyhogy bizonyítanom nem kell. És ha újra választanom kellene, hogy segítsek, vagy ne segítsek, újra csak segítenék. Szavaim látható hatást tettek a vallatóra. Azt kérdezte, nem akarok-e enni valamit. Akkor már két napja nem ettem.

[...]

Az időt a börtönben az álmatlan éjszakákon az őrségváltás méri. Valahol a föld alatti labirintus végén súlyos katonalépések zaja hallatszik, fojtott beszéd, aztán hosszú csend, és ha sokáig figyeled, ez a csend tele van titkos zúgással, mintha az örökkévalóságot hallanád. Néha épp olyan volt, mintha az otthoni malom gátja zúgna. Ez a kedves kísérő zenéje gyermekálmaimnak. A víz zúgásából hirtelen kiválik ezer különféle emberi hang. Mind ismerős hangok. Figyeled. Most az egyik hirtelen éles, határozott lesz: édesanyád vagy néha egyik ismerősöd hangja, akit már régen el is felejtettél. Elmúlt ez az éjszaka is. A szívem olyan nehéz. A fejem fáj. Az öntudat világosodik, s vele fölsajog a kérdés, meddig lesz még így? Meddig bírod még?

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Teréz anya (július 8. 15:28)

Igehirdetésem (július 1. 11:29)

Párbeszéd hit és értelem, vallás és tudomány között (június 24. 12:32)

Merj imádkozni! (június 16. 10:11)

Vándorlásunk társa lett (június 8. 9:07)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Leo Scheffczyk & Anton Ziegenaus: A teremtés jövője Istenben - Eszkatológia

Leo Scheffczyk & Anton Ziegenaus

A teremtés jövője Istenben - Eszkatológia

3800 Ft

Gary Chapman: Segítség, rokonok lettünk!

Gary Chapman

Segítség, rokonok lettünk!

2200 Ft

Simon András: Könyvjelző

Simon András

Könyvjelző
SA-1419

120 Ft

Helmut Weber: Speciális erkölcsteológia

Helmut Weber

Speciális erkölcsteológia

2800 Ft