Ádám kapujától a zsoltárokig

Szerző: Nagy Alexandra

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-963-69634-3-9
Kiadó: Szent Gellért Kiadó
Oldalszám: 151
Méret: 146x207 mm
Kötés: puhafedeles

1950 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Érdeklik Önt a vallási, hitbeli érdekességek?

Könyvünkben Á-tól Z-ig igyekszünk felsorolni mindent, ami valóban érdeklődésre tarthat számot hitünkkel kapcsolatosan.

Kisasszonyok hava

Elgondolkoztunk-e már azon, hogy augusztus hónapnak miért az a neve, hogy Kisasszony hava? Hiszen éppen hogy Nagyboldogasszony ünnepe teszi ragyogóvá ezt a hónapot! Kisboldogasszony napja pedig szeptember 8-ra esik.
A hónapok régi, hagyományos elnevezései nem a mostani hónapfelosztáshoz igazodtak, hanem az állatövi jegyeket is meghatározó naptárbeosztáshoz. Kisasszony hava tehát az augusztus 24-e és szeptember 20-a közé eső időt jelöli. Így már érthető, hogy miért nevezték el a szeptemberi ünnepről.

[…]

Valentin-nap

Szent Bálint napja, azaz a Valentin-nap köztudomásúlag a szerelem napja. Azok a párok, akik megülik szerelmük ezen ünnepét, kedves aprósággal ajándékozzák meg egymást február 14-én. Nálunk is alaposan divatba jött a Valentin-napi üdvözlet: az ilyen képeslapokról még véletlenül sem hiányozhat a nagy piros szív.
Ki volt az a Szent Valentin, akinek a neve így összefonódott a szerelemmel?
Egyházunk vértanú áldozópapként emlékezik meg róla. Rómában, a III. században élt, II. Claudius idején. Ez a császár egy őrült pillanatában betiltotta a házasodást. Így akarta elérni, hogy a nőtlen férfiak könnyebben beálljanak katonának.
A házasságot tiltó törvényt hamarosan megszegték. Ebben Valentin atya segített a szerelmes fiataloknak, mert titokban összeeskette a hozzá forduló párokat. Amint ezt Claudius megtudta, kivégeztette a rendelkezését semmibe vevő papot. – Így lett a szerelmesek védőszentje Valentin, azaz Szent Bálint.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!