Krisztus-terápia

Szerző: Bernard J. Tyrrell

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-96703-1-0
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 256
Méret: 143x197 mm
Kötés: puhafedeles

1900 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A könyv szerzője Bernard J. Tyrrell - aki jezsuita pap, a filozófia és a vallástudományok professzora (Gonzaga University, USA) - így ír könyvének céljairól: ,,A Krisztus-terápia: A gyógyulás krisztusi útja című könyv többszörös célkitűzéssel íródott. A gyógyulást őszintén kereső szenvedő ember számára a teljességre vezető utat mutatja..."

A mai ember hajlamos úgy tekinteni önmagára, mint sorsának és üdvösségének fő tervezőjére. Ez azonban alapvetően illúzióm és magával a létezéssel sodor konfliktusba bennünket. Ebben az összefüggésben Hora megjegyzi, hogy Heidegger interpretációja szerint az Oidipusz-mítoszból kiviláglik az ember tudás iránti szenvedélye, s ez az a szenvedély, ami az emberi létezés tragikus vonásának örök forrása. Oidipusz tragédiája nem szexuális dráma, hanem az ember drámája a tudásra való önelégült törekvésről.

[…]

A sztoikus lemondás és passzív béketűrés a betegséggel való szembenézés esetében soha nem hiteles és megvilágosodott keresztény válasz. Krisztus úgy tekintette a betegséget, mint olyan ellenséget, amelyet le kell győzni. Krisztus követői azt a felszólítást kapták, hogy ne roskadjanak össze passzívan a betegség alatt, hanem győzzék le, és haladjanak túl rajta olyan megvilágosodott módon, ahogyan csak tudnak. Természetesen van néhány olyan betegség, amely a halálhoz vezet, de ezt a kérdést a Krisztus halálával kapcsolatos fejtegetéskor fogjuk a legmegfelelőbb módon tárgyalni, éppúgy, mint halálának üzenetét és jelentését is a világból távozó keresztény számára.

[…]

Ahhoz, hogy igazi harmóniába kerüljön az egyén önmagával, nem szabad megengednie, hogy akár a múlt, akár a jövő rabszolgaságba taszítsa a jelen kárára. Bizonyos evilági szolgaság transzcendenciájának ez a típusa az, amelyre minden keresztény meghívást kapott, és mélységesen egyezik néhány kortárs pszichoterapeuta szellemi meglátásával. Így például az alapvető hangsúly abban a pszichológiai programban, amelyet alkoholisták felépülésére hoztak létre az, hogy fel kell venni a megfelelő mentális magatartást a múlt, a jelen és a jövő irányában. A felépülő alkoholistát meg kell tanítani arra, hogy soha ne engedélyezze magának a múlton való tűnődést, amelynek összes kudarca kétségbeesést okoz és jele állapotának feladásához vezet.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Gudrun Kugler: Senki sem magányos sziget

Gudrun Kugler

Senki sem magányos sziget

1800 Ft