A keresztény kultúra fogalomtára

Szerző: Botos Máté

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 979-963-96701-2-X
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 148
Méret: 125x197 mm
Kötés: puhafedeles

1500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Sok mai diák – elsősorban a nem egyházi középiskolában végzettek – fogalmi zavarokkal küszködik, illetve alapvető egyházi kultúrája hiányzik. Ezért szükségessé vált, hogy a nagy lexikonok mellett legyen egy rövidebb fogalomtár, amely segít a tájékozódásban. A könyvnek nemcsak a jelenlegi keresztény kultúra fogalmainak megismertetése a célja, hanem a múltban használatos kifejezések magyarázata is. A fogalomtár elsősorban a katolikus és az ortodox, valamint a XVI. században létrejött protestáns felekezetek kulturális kincsét igyekszik felvázolni.

apologéta

hitvédő, a korai keresztény egyházban, majd később a reformáció idején a hitvitákban részt vevő személy, aki a hitigazságok védelme érdekében nyilatkozik.

[…]

exemptio

lat., általában a püspöki joghatóság alóli kivétel, kivettség. Minden ünnepélyes fogadalmas férfirend exempt, vagyis saját önkormányzattal rendelkezik, és csak az → Egyházi törvénykönyvben megfogalmazott különleges esetekben (pl. lelkipásztori tevékenységében) tartozik a megyéspüspök joghatósága alá.

[…]

marista

papokból és világiakból álló szerzetesi kongregáció, melyet Chaminade francia kanonok alapított 1816-ban Bordeaux-ban. A kongregáció célja a fiatalok nevelése, a szociális alapú misszió gyakorlása.

[…]

tonzúra

lat., a hajlevágás szertartása, amely a fej tetején lévő korong alakú terület leborotválása a klerikusi állapot jelzésére. A szokás visszanyúlik a római időkbe, amikor a rabszolgáknak kopaszra borotválták a fejét, hogy ezzel is kifejezzék függőségüket.

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Fatimai kilenced (április 24. 9:22)

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink