Akarok lenni népem lelkiismerete

Szerző: E. Román Kata

Cimkék: Mindszenty József

Kategória: Életrajz
ISBN szám: 978-963-96705-1-8
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 93
Méret: 163x166 mm
Kötés: keménytáblás

3500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Mindszenty József bíboros elhurcolásának 60. évfordulója alkalmából jelentetett meg a hangzókönyvet a JEL Könyvkiadó és a Magyar Katolikus Rádió.

A kiadványban a főpásztor emlékirataiból található válogatás nyomtatásban és dupla CD lemezen Dunai Tamás színművész előadásában.

December közepén híre jött, hogy az oroszok áttörték Bánhidánál a frontot, a veszprémi nyilasok megriadtak, s papjaimmal közölték, hogy az oroszok közeledtekor mindnyájunkat kivégeznek. Később, december 23-án, nagy csendőri fedezettel, átszállítottak Kőhidára. Mivel a fegyházban nem volt számunkra hely, az iskola udvarán szálltunk le a teherautókról. A Hitler-Sztálin teremtette állapotoknak kellett elérkezniük ahhoz, hogy ebben az iskolában vértörvényszék működjék, és reverendás vádlottak ügyeivel is foglalkozzék. Első este szállásunk is itt volt. A szentmisét házi kenyérrel mutattam be. Mise közben hallottuk először a kivégző sortüzeket. A vértanúkat mementumba foglaltam.


[…]

1948 áprilisában Ortutay kultuszminiszter bejelentette, hogy a történelmi fejlődéshez alkalmazkodva az állam haladéktalanul átveszi az egyházi iskolákat. A kormányzattal szemben nyugodtan hivatkozhattam a népakaratra, hiszen köztudott volt, hogy a szülők soha nem tapasztalt számban íratták be gyermekeiket katolikus tanintézetekbe. Mikor május 1-én Rákosi bejelentette, hogy a magyar demokrácia legsürgősebb feladata az iskolák államosítása, körlevélben szólítottuk fel híveinket az egyházi tanintézetek megvédésére. Egy igen kicsi kisebbséget kivéve az egész ország ellenezte a kommunisták által erőltetett államosítási tervet.

[…]

Ezért magamra vállaltam a teljes felelősséget a valutaügyben is. A főtárgyalást Olti Vilmos 1949. február 3-án reggel nyitotta meg. A tanácselnök felolvasta a vádiratot. Ebben az ügyész 3 vádat emelt ellenem, a demokratikus köztársasági rend megdöntésére szervezkedtem, a magyar állam ellen kémkedtem, és visszaélést követtem el fizetési eszközökkel. A vádiratot természetesen a rendőrség állította össze, s a tárgyalás előtt adták át az újdonsült főügyésznek.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?