A válaszok könyve

Szerző: Anselm Grün OSB

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-96704-7-1
Kiadó: Jel Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 252
Méret: 134x201 mm
Kötés: keménytáblás

2200 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

„Az ókortól napjainkig nemcsak a nagy gondolkodók tesznek fel kérdéseket az egész értelmére vonatkozóan, minden gondolkodó ember máig megkérdezi újra és újra: Mit érek? Szabad vagyok? Mire építhetek? Hatalom, hit, értelem? Hol van Isten? Megtapasztalhatom Őt? Hogyan cselekedjem? Miért vagyok felelős? Mi érlel engem? Mi vigasztal? Mi vár a halál után?

A válaszok, amelyeket ennek a könyvnek kérdéseire adok, késztessék Önt, kedves Olvasó, arra, hogy elgondolkodik, és önmaga kutat válaszok után, amelyeket önmagának adna saját legmélyebb kérdéseire. Talán ennek a könyvnek a felvetései vagy feleletei új kérdéseket is keltenek Önben. Valószínűleg éppen ezek azok a kérdőjelek, amelyek az Ön számára központi helyen állnak, és amelyek megválaszolásától életének sikere függ. Bízzon a kérdésekben, amelyek felmerülnek Önben.

Próbáljon meg a könyvben felvetett kérdések alapján Önmagának válaszolni, azzal a bizalommal, ahogy a Szentlélek működik Önben, és megadja Önnek, ami csillapíthatja saját felvetéseit és kétségeit.”

(Anselm Grün)

A boldogság a teljessé vált élet kifejeződése. A boldogságon dolgozni egyrészt azt jelenti, hogy tudatosan élni, minden érzékkel élni, a bennem lévő erőt is bevetni, és magamat teljesen odaadni egy feladatnak vagy egy embernek. De a boldogságot nem lehet abban az értelemben előállítani, hogy például azért kocogunk, hogy ezen a módon boldogsághormonokat termeljünk, amelyek az agyban pozitív érzelmeket idéznek elő. Ez a boldogság csak pillanatnyi érzés, amely nem tartós. Nincsenek gyors módszerek a boldogság eléréséhez. A tartós boldogság belső tartást követel.

[…]

A kötelék sikeréhez másik nagy segítség: figyelmesnek lenni embertársamhoz, figyelmesnek lenni a benne lévő másra. Fontos, hogy újra és újra belehelyezkedjünk a másikba, és megkérdezzük miután vágyakozik, miben szenved, miért olyan érzékeny, miért reagál így. Nem szabad mindent személyesen magamra vonatkoztatnom. Magatartása elmond valamit róla. És ha nehéz vele, akkor annak az oka mindig élettörténetében rejlik.

[…]

Gyakran hamis értékmérőkkel rendelkezünk. Más érzéket tulajdonítunk valakinek, ha nagy tulajdona, hatalma van, vagy sikeres.  Jézus eldöntötte ezeket a világi mércéket. Éppen a bűnösöknek és kitaszítottaknak, a nyilvánosan lebecsülteknek fogta pártját, és adta nekik vissza emberi és isteni méltóságukat. Ezért ez minket, keresztényeket is arra szólít, hogy minden emberben a sérthetetlen értéket lássuk. Ennek végeredményben politikai kihatásai is vannak.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?