A mennyország benned kezdődik

Szerző: Anselm Grün OSB

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-96707-0-9
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 167
Méret: 129x202 mm
Kötés: puhafedeles

2100 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

„Minél régebb óta kísérem az embereket, annál egyértelműbbé válik számomra, hogy mindannyian lelkünk ugyanazon mintájától szenvedünk, a tökéletességre törekvés mintájától, és azon kényszer mintájától, hogy bizonyítanunk kell, s hogy másokkal összehasonlítsuk magunkat. A sivatagi atyák lelkisége utat mutat nekünk a belső szabadságba. Amely megengedi nekünk, hogy belenézzünk saját valóságunkba, anélkül, hogy állandóan értékeljük vagy megítéljük... Éppen egyre ridegebbé váló üzleti világunk kelt bennünk vágyakozást egy olyan lelkiség iránt, amely a belső szabadságba vezet bennünket, amely arra hív minket, hogy fedezzük fel magunkban a csend terét, amelybe nem léphet be ennek a világnak zaja. Mindannyian hordozzuk magunkban a hallgatás helyét. Ott szabadok vagyunk.”

Anselm Grün

A belső tartást, amelyet a szerzetesnek cellájában fel kell vennie, így írja le egy másik szerzetesatya drasztikus képpel: „Ha a sivatagban hészükhasztaként (olyasvalakiként, aki a nyugalmat gyakorolja, meditál) időzöl, ne képzeld, hogy valami nagyot teszel, hanem tartsd magad inkább kutyához hasonlónak, akit elüldöztek a tömegből, és megkötöztek, mivel harap, és bántja az embereket.” A szerzetes nem azért marad ülve cellájában, mert jobbnak tartja magát a világban élő embereknél.  Inkább azért vonul vissza cellájába, hogy megvédje a világot önmagától. Ez egyfajta lelki környezetvédelem, amit művel. Cellájának kis helyén kivonja a világból a haragot és a dühöt, és így tisztább légkört teremt, a szeretet és az irgalom légkörét.

[…]

Az érzelmek és szenvedélyek pontos ismerete a feltétele annak, hogy jól tudjuk kezelni őket. Küzdelmünk célja pedig ismét az apatheia, a belső szabadság. A pszichológia nyelvén ezt úgy fejezhetjük ki: A cél a szenvedélyek érett kezelése, kibékülés önmagammal és árnyoldalaimmal, „egész” voltom, amelybe beépültek árnyoldalaim, és a lelki törekvést szolgálják.

[…]

Itt egy másfajta lelkiség válik láthatóvá, mint amivel a XX. század ötvenes éveinek erkölcstankönyveiben találkozhattunk. Nem a szigor, nem a moralizálás, nem a félelemkeltés, hanem az alázatra való bátorítás jellemzi a korai szerzetesek lelkiségét. Az alázatos ember sokak számára vonzó. A másvallásúakat nem kell meggyőznie saját igazi vallásáról, nincs szüksége arra, hogy misszionáljon. Alázata elég tanúja Krisztusnak. Aki az alázattal találkozik, Krisztussal találkozik, és felismeri Őt benne.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Fidelis Ruppert & Anselm Grün: Krisztus a testvérben

Fidelis Ruppert & Anselm Grün

Krisztus a testvérben

1890 Ft

Johannes Rosche: Éljünk Isten tenyerén!

Johannes Rosche

Éljünk Isten tenyerén!

1680 Ft

Anselm Grün & Meinrad Dufner: Mélyből forrásozó lelkiség

Anselm Grün & Meinrad Dufner

Mélyből forrásozó lelkiség

1890 Ft

Anselm Grün OSB: Lelkünk erőforrásai

Anselm Grün OSB

Lelkünk erőforrásai

1800 Ft