Szülőfüggő fiatalok

Hogyan szeressük felnőtt gyermekeinket

Szülőfüggő fiatalok

Szerző: Gary Chapman & Ross Campbell

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-2882-4-3
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 208
Méret: 136x206 mm
Kötés: puhafedeles

2500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Részletes könyvajánló

A mai húszas-harmincas fiatalok szüleinek új kihívásokkal kell szembenézni

  • A fiatalok tovább maradnak a szülői házban, mint a korábbi generációk, vagy hosszabb-rövidebb idő után ismét hazaköltöznek.
  • Szakemberek szerint a fiatalok elhúzódó felnőtté válása egy új, átmeneti életszakaszt vezet be a kamaszkor és a független felnőttkor között.
  • A szülők nehezen találják meg az egyensúlyt a saját szükségleteikről való gondoskodás és felnőtt gyermekeik támogatása között.

 

Mit tehetnek a szülők?

A családterapeuta szerzők konkrét eseteken keresztül mutatják be, hogyan építhetnek ki a szülők olyan pozitív kapcsolatot a felnőtté válás nehézségeivel küzdő gyermekeikkel, amely kölcsönös tiszteleten, szereteten és egymás megbecsülésén alapul. Bölcs és gyakorlatias meglátásaik hasznos szempontokat kínálnak a szülőknek olyan kérdésekben, mint:

  • hogyan segíthetnek gyermekeiknek abban, hogy önállóvá váljanak és a maguk lábára álljanak;
  • hogyan oldhatják meg az eltérő értékrendből és életstílusból adódó nézeteltéréseket és konfliktusokat;
  • miként viszonyuljanak felnőtt gyermekükhöz, aki továbbra is a szülői házban él (vagy újra hazaköltözik – esetleg már egy-két gyerekkel);
  • miként találhatják meg az egyensúlyt gyermekeik támogatása és saját testi-lelki egészségük megóvása között;
  • hogyan alkalmazkodhatnak az anyós-/após-, illetve a nagyszülőszerep kihívásaihoz;
  • hogyan használhatják ki „a ráadáséveket” arra, hogy pozitív hatással legyenek gyermekeikre.

Ma, amikor az ezredfordulós fiatalok befejezik tanulmányaikat (ők a legképzettebb nemzedék az emberiség történelmében), gyakran még nem állnak készen arra, hogy megbirkózzanak a munkavállalás és a családalapítás kihívásaival. Ez a tendencia egyre inkább felerősödik, részben a közelmúlt gazdasági visszaesésének következtében. Mint Arnett rámutat, a fiatal felnőttek megtorpanásával új fejlődési szakasz jött létre a szülőktől függő gyermekkor és a független felnőttkor között. Vannak, akik úgy vélik, a fiatalok szándékosan halogatják a felnőtté válást.

[…]

Ha gyermekünk anyagi segítségért fordul hozzánk, fontos, hogy ne hozzunk elhamarkodott döntést. Tegyünk fel kérdéseket, így egyrészt jobban megérthetjük a helyzetet, másrészt gyermekünk tudtára adjuk, hogy törődünk vele. Adjunk időt magunknak, hogy a társunkkal együtt alaposan átgondoljuk a döntést, és közös álláspontra jussunk.
Miután elég időt hagytunk a helyzet mérlegelésére, tudassuk a döntést a gyermekünkkel. ha nemet mondunk a kérésére, fontos, hogy ne nyissunk vitát. Legyünk megértőek, barátságosak, de határozottak, és ne hagyjuk magunkat manipulálni. Mondjuk el, hogyan döntöttünk és miért, majd váltsunk témát. Esetleg gyermekünk figyelmébe ajánlhatunk más megoldási lehetőségeket.

[…]

A fiatalok gyakran sokkal nyitottabbak és fogékonyabbak a kortársaik iránt, mint a szüleik iránt. Nem csoda, hiszen a barátaiktól elfogadást és megerősítést kapnak, míg a szüleik sokszor kritikusan és elítélően viszonyulnak hozzájuk. Ha szülőként pozitív hatással szeretnénk lenni gyermekeinkre, figyelnünk kell arra, hogy érezzék a szeretetünket és támogatásunkat. De hogyan hozhatjuk ezt a tudomásukra?
Fontos, hogy gyermekünk tudja, bármi is történik, szeretjük őt, és számíthat ránk. Előfordulhat, hogy nem helyeseljük a viselkedését, de ettől még nem veszíti el a szeretetünket. Ha feltételekhez kötjük a szeretetünket, akkor nem szeretjük őt igazán. Teljesen rendjén van azonban, ha azt mondjuk: „Lehet, hogy nem tetszik, amit csinálsz, de attól még szeretlek.” Ez a feltétel nélküli szeretet.