Örökre veszve nem lehet

Szerző: Elmer István

Kategória: Szépirodalom
ISBN szám: 978-963-99813-9-3
Kiadó: Új Ember Kiadó
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 278

1990 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Részletes könyvajánló

Görgey Artúr (1818–1916) a magyar emlékezetben az egyik leginkább ellentmondásos személyiségként jelenik meg. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történetéből mindig azokat emelte ki az utókor, akik éppen megfeleltek az adott időszak ideológiai kívánalmainak. A Kossuth – Görgey ellentét immár 165 éve közismert. Ez a regény nem kíván állást foglalni a történészek vitájában.

Régóta foglalkoztat Görgey Artúr alakja. Talán azóta, hogy tizenkilenc éves koromban megismertem egy idős hölgyet – Johanna nénit – Visegrádon, aki fiatal lányként még találkozott a néhány házzal odébb remeteként élő aggastyán Görgeyvel. Az ódon ház levegőjében többször idézte fel emlékeit, s én, aki a múltbeli történéseket nem haszontalan, eldobni való kacatnak tekintem, magamba szívtam a hallottakat. Nem sokkal később megtudtam, Görgey szobrát 1945 után beolvasztották a gólem nagyságú Sztálin-monstrumba. Ez tovább fokozta érdeklődésemet a harmincéves hadvezér iránt. Majd arról olvastam, Görgey hadjáratát az angol katonai akadémián is tanítják. Kíváncsiságomat éberen tartotta, hogy emlékiratait 1914 óta sokáig nem adták ki. Ki lehet ez az ember, ez a férfi, akihez – miután egyre többet olvastam róla – mindig is szerettem volna hasonlítani? Sziklából faragott, mégis érzékeny lélek.

Fiam – nagyapámé mellett – az Artúr nevet kapta a keresztségben. Gyermekkorában megígértem neki, írok majd névadójáról. Ma abban a korban jár, mint Görgey 1948/49-ben. Íme, a regény – Görgeyről és egy kissé magamról. – (Elmer István)

 

Mit vettek még, akik ezt vették?