Gyerekhatárok

Mikor mondjunk igent és mikor mondjunk nemet a gyermekeinknek?

Gyerekhatárok

Szerző: Dr. Henry Cloud & Dr. John Towsend

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-28862-6-8
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 258
Méret: 142x196 mm
Kötés: puhafedeles

3500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Részletes könyvajánló

A nevelés célja – emelik ki a szerzők –, hogy gyermekeink önmagukért felelősséget vállaló és mások iránt figyelmes felnőttekké váljanak.

A gyermeknevelésben a kapcsolat fontosságát hangsúlyozzák. A gyerekek a szüleikkel való kapcsolatukban szerezhetnek tapasztalatot a határok működéséről, amikor viselkedésük következményeivel találkoznak, vagy amikor korlátokba ütköznek.

A pszichológus és családterapeuta szerzőpáros könyve bemutatja, miként állíthatók a határok a jellemformálás szolgálatába – csecsemőkortól tinédzserkorig. Humorral, konkrét példákkal, az életből vett párbeszédekkel teszik olvasmányossá és a gyakorlatban is jól hasznosíthatóvá könyvüket.

A szülőnek nem az a feladata, hogy irányítsa a gyermeket, és ráerőltesse a saját akaratát. Inkább az a cél, hogy a gyermek szabadon választhassa a neki tetsző utat, és tapasztalja döntése következményét. Ki örül annak, ha folyton utasítgatják? Ezzel a módszerrel minden önállóságától megfosztanánk gyermekünket. Hagyjuk inkább, hogy belátása szerint döntsön, de közben hadd tapasztalja a vetés és aratás törvényének valóságát. ha a gyermek a felelőtlenségnek vet, arasson fájdalmat, míg ha felelősségteljesen viselkedik, ennek az előnyeit arassa le, s akkor a jövőben örömmel választja majd a helyes utat.

[…]

Viselkedésünk és cselekedeteink hátterében indítékaink állnak. A Biblia tanítása szerint a gonosz cselekedetek a szívből származnak (Mk 7,20-23). Problémás viselkedés esetén maga a viselkedés kerül a figyelem középpontjába. Ha tűz üt ki a házunkban, mindenekelőtt el akarjuk oltani, és csak azután kezdjük el keresni a tűt keletkezésének helyét.
A motiváció kérdésével kapcsolatban két fontos szempontot kell figyelembe vennünk. Először is, tudnunk kell, milyen életkorban miként motiválhatjuk gyermekünket. Az iskolás azért fogja kitakarítani a szobáját, mert különben nem mehet moziba hétvégén, de húszéves korában már más indítékból kell rendet tartania maga körül.

[…]

A legfontosabb határ a szeretet. Az egymáshoz és Istenhez fűződő kapcsolatunk az a „kötőanyag”, amely egyben tartja az életünket. A kapcsolathoz és a szeretethez nélkülözhetetlen az őszinteség.
Végső soron minden kapcsolatról szól. Jézus szavait idézve, a világ összes „határa” ebben a két törvényben foglalható össze: „Szeresd az Urat” és „Szeresd felebarátodat, mint magadat”. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy érzéseit, félelmeit, gondolatait, vágyait és minden tapasztalatát a kapcsolatok közegében élje meg. A kapcsolat gyógyít, vigasztal és segít tapasztalatink feldolgozásában. A szeretet, amire szükségünk van, sokkal erősebb, mint pillanatnyi érzéseink. Tanítsuk gyermekeinket arra, hogy érzéseiket vigyék a kapcsolataikba.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Aktuális ajánlataink

Dorothea M. Schlickmann: Őszi viharok

Dorothea M. Schlickmann

Őszi viharok
Egy belső forradalom kezdete

1500 Ft

Gyökössy Endre: Isten iskolája

Gyökössy Endre

Isten iskolája

2400 Ft

: Youcat

Youcat
Imakönyv

3500 Ft

Dr. Henry Cloud & Dr. John Towsend: Párhatárok

Dr. Henry Cloud & Dr. John Towsend

Párhatárok
Határaink a házasságban

3500 Ft