Egyháztörténelem

Szerző: Szántó Konrád OFM

Kategória: Történelem
ISBN szám: 979-963-93182-4-2
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2001
Oldalszám: 248
Méret: 142x197 mm
Kötés: puhafedeles

1800 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A kötet az egyház születésétől II János Pál pápaságáig vezeti végig Olvasóját a katolikus egyház történelmének legfontosabb eseményein. A könyv segít elhelyezni az egyháztörténelmet a profán történelemben, továbbá kitekintést ad az egyház és a társadalom viszonyára, annak alakulására az egyes korszakokban, de felvázolja az egyház belső folyamatait is.

A szerző a világtörténelmi adatokat a magyar egyháztörténelem jelentősebb fordulópontjaival is kiegészítve nyújt átfogó képet az egyháztörténelem iránt érdeklődő Olvasók számára.

2. A gnoszticizmus

a) Fogalma és eredete

A gnoszticizmus az a vallási-társadalmi irányzat és mozgalom, mely olyan magasabb rendű, ésszel is belátható tudást ígért, mely képes a világban található gonoszság, rossz problémáját megoldani, képes az embert a rossznak hirdetett anyag uralma alól felszabadítani, a bűn, az anyag rabságából megváltani, és a tökéletes Istennel egyesíteni. Ez az irányzat a különféle keleti vallások, a görög filozófia, a hellén miszticizmus, a zsidó vallás és részben a kereszténység egyes elemeinek keveredéséből, összeolvadásából, vallási szinkretizmusából keletkezett. A gnózis szinkretista vallási mozgalomként független a kereszténységtől, a kereszténységet megelőzően is létezhetett, de tény, hogy a kereszténységgel egyidejűleg tudott igazán fellendülni. A kereszténység eretnek formájaként azonban nem független az egyháztól. A gnózist eme utóbbi, eretnek formában hirdették azok a szekták, melyek 80–150 közt váltak ki az egyházból.

[…]

3. Luther méltatása
Luther teológiája a megigazulás-tanra és a Szentírásra, mint a hit kizárólagos forrására épül. A szentségek közül csak a keresztséget és az Oltáriszentséget fogadta el. Az Oltáriszentségben Jézus Krisztus valósággal jelen van ugyan, de csak a kenyérrel és a borral együtt, valamint a vétel pillanatában.
A Luther-féle megigazulás-tan következménye a katolikus hierarchiának, az áldozatnak, a szentek tiszteletének és a búcsúnak elvetése.
Luther Márton rendkívüli egyéniség volt, kiváló szónok és mélyen érző lélek. Történelmet formáló rendkívüli egyénisége azonban nem volt mentes belső ellentmondásoktól, így a kíméletlen haragtól, a bosszútól és uralomvágytól. Alakját csak a késői középkornak hanyatló, eldurvult, ellentétektől feszülő történelmébe ágyazva lehet megérteni. Ennek átmeneti, robbanásig feszült kornak volt részben produktuma, részben nagyhatású irányító zsenije.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Fatimai kilenced (április 24. 9:22)

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Avilai Szent Teréz: A tökéletesség útja

Avilai Szent Teréz

A tökéletesség útja

3400 Ft

Herbert Madinger: Isten szeret Téged

Herbert Madinger

Isten szeret Téged

1500 Ft

Hészükhaszta József: Az Isten megismeréséről

Hészükhaszta József

Az Isten megismeréséről

3600 Ft

Marco Pallis & Brian Keeble & Ananda K. Coomaraswamy: A cselekvő életről

Marco Pallis & Brian Keeble & Ananda K. Coomaraswamy

A cselekvő életről
Sursum Füzetek I.

1500 Ft