Szent György

Szerző: Turcsik György

Kategória: Imakönyv, imafüzet
Kiadó: Kerekes Kegytárgy
Oldalszám: 32
Méret: 105x148 mm
Kötés: puhafedeles

250 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!


Szent György tisztelete rendkívüli módon elterjedt, leginkább a keleti egyházban, de a nyugatiban is. A görögkeleti egyházban a nagyvértanúknak nevezett katonaszentek közé sorolják, akik között kiemelkedő helyet foglal el: ő a zászlótartó. Nyugaton a középkor óta terjed tisztelete. A lovagok, a nemesség, a parasztok, a lovak s végül a háziállatok védőszentje, s az ún. 14 segítő szent egyike, akinek közbenjárását különféle betegségekben is kérték. Egy nemzeti zsinat 1222-ben az angol birodalom védőszentjének nyilvánította, s tisztelete az anglikán egyházban is megmaradt.

Szent György alakja a középkori Magyarországon is népszerű volt. Ezt bizonyítja számos helységnév a Felvidéktől Somogyig és Zalától Erdélyig> pl. Garamszentgyörgy, Balatonszentgyörgy, Sepsiszentgyörgy stb. A Trianon előtti hazában szentek nevét tartalmazó helységneveink közül legtöbb, vagyis szám szerint 45 település, Szent Márton nevét viselte, ezt követte Szent György, 40 településsel – olvashatjuk a régi kiadású Katolikus Lexikonban.

Károly Róbert király 1326-ban alapította a Szent György lovagrendet, amelyet Zsigmond király sárkányrend néven továbbfejlesztett. Nagy Lajos király pedig templomot építtetett tiszteletére.

A II. Vatikáni Egyetemes zsinat liturgikus reformja során a római egyház naptárát is kiigazították, amennyiben a történelmileg nem igazolható szentek emléknapját megszüntették.
 

• Legenda vagy valóság?

• Szent György történeti alakja, legendája

• Könyörgés, himnusz Szent Györgyhöz

 

Mit vettek még, akik ezt vették?