Szent Pál útjain

Szerző: Gyürki László

Kategória: Biblikus segédkönyv
ISBN szám: 978-963-96702-4-2
Kiadó: Jel Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 247
Méret: 125x200 mm
Kötés: puhafedeles

1950 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Gyürki László plébános, bibliafordító, szentföldkutató gondolatai 2007 Húsvétvasárnapjától Úrnapja utáni vasárnapig hangoztak el a Magyar Katolikus Rádióban. Gyürki atya olyan lelki zarándoklatra hív bennünket, melynek során Szent Pál apostol útjain járhatunk.

A kötet szerzője Szent Pál útjain szeretné végigvezetni az Olvasót, és fölkeresni működéseinek főbb helyeit. Az utazás nem szorosan vett életrajz akar lenni, és nem kívánja Pál teológiáját sem tárgyalni. Röviden megemlíti leveleit keletkezésük idejével és helyével kapcsolatban. De ezen túl, csak egyszerűen elkíséri apostoli útjain azt az embert, aki teljesen a Lélek indításának engedelmeskedett. Ennek során ismerteti a legfontosabb geográfiai és történeti adatokat, amelyek hasznosak annak a világnak a megértésében, amelyben az apostol misszióját végezte. Ismerteti azoknak a helyeknek a történetét, ahol az apostol működött, és bemutatja az archeológiai emlékeket. Mindezt annak a reményében teszi, hogy Olvasói majd még jobban megértik és megszeretik Krisztus rendíthetetlen apostolát, akinek nem volt nyugalma, mert Krisztus szeretete sürgette.

Ezután az apostol Jeruzsálembe ment. Pál második Korintusi levélben utal erre az epizódra, s megjegyzi, hogy egy ablak volt a városfalon, amint keresztül őt leeresztették (2Kor 11,32-33).

Ha ma az óvárost a keleti kapunk át hagyjuk el és jobbra haladunk, látjuk az óváros falának 400 méter hosszú részét, amely a Kiszan-kapunál végződik. Ennek a falnak az alsó rétegei római stílusú kőkockákból állnak. Itt még lehet látni a városfalba beépített házakat is, ablakaikkal és kis nyílásaikkal. Könnyű elképzelni itt a menekülési jelenetet, amint Pált kosárban a városfalról leeresztik.

[…]

Az athéni kudarc azonban nemcsak az igehirdetőtől függött, hanem a hallgatóságtól is. Jóindulattal, érdeklődéssel meghallgatják Pált, de ezek a választékos beszédhez és vitákhoz szokott emberek azt ajánlják neki, hogy majd máskor is meghallgatják. Nem láttak mást Pál beszédében, mint egy tanítást a sok között, egy vitára alkalmas előadást, egy új vallás hirdetését. Úgy gondolták végül is, hogy az övék jobb, mint amit most eléjük terjesztett az apostol.

[…]

Pál Korintusi tartózkodása után érkezett a városba Apolló, aki nagy sikerrel kezdte az evangélium hirdetését. A korintusi hívek között azonban több probléma is jelentkezett. Veszélyt jelentettek a városban uralkodó pogány erkölcsök. Az evangélium szerinti életre való átállás nem ment minden zökkenő nélkül. Amikor az apostol Efezusben értesült ezekről, levelet írt a korintusiakhoz. Ez az első vagy „szigorú” levél, amely azonban nem maradt ránk.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

Isten anyai és atyai arca (február 28. 14:01)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Szántó Konrád OFM: Egyháztörténelem

Szántó Konrád OFM

Egyháztörténelem

1800 Ft

Gyökössy Endre: Élet és Ige

Gyökössy Endre

Élet és Ige

1180 Ft