Bilincs és glória

Szerző: E. Román Kata

Kategória: Életrajz
ISBN szám: 978-963-96703-9-6
Kiadó: Jel Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 55
Méret: 165x165 mm
Kötés: keménytáblás

2500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Válogatás Márton Áron püspök írásaiból

„Amikor 1938-ban átvette az egyházmegyét a nagy püspök, gróf Mailáth Gusztáv Károly utódjaként, önmagát „a hegy lábánál nőtt dombnak” nevezte. Most már ő a „hegy” számunkra, sőt a töretlen szikla, aki a történelem forgatagában mindig szilárdan állott egyháza és népe mellett. Jelmondatát - Non recuso laborem: Nem vonakodom a munkától - maradéktalanul megvalósította földi életében. Haláláig munkálkodott, és negyvenegy főpásztori évéből hatot börtönben és tízet kényszerlakhelyen töltött.” – írja utóda, Jakubinyi György gyulafehérvári megyéspüspök a kiadvány előszavában.

A könyvben kilenc írásán keresztül követhetjük végig Márton Áron püspöki szolgálatát. A CD lemezen Blaskó Péter színművész kelti életre Isten szolgáját. Narrátor: Császár Angela.

Végül kötelez, Tisztelendő Testvéreim, utolsó, elalkudhatatlan kincsünk, népünk becsülete.
A nép mindenütt az igazságos jogon, a mindenkire egyformán alkalmazott törvényeken és minden iránt megnyilvánuló szereteten felépített rendre vágyik. (…)
Népünknek nem tulajdonsága az ellenségeskedés. Újabban is megható tanújelét adta, hogy bajba jutott embereket – ha más nép fiai is azok – mennyi megértéssel, szeretettel és segítőkészséggel tud felkarolni, s a legnagyobb áldozatokat mindig ő hozza.


[…]


Először is el kell oszlatni a gyűlöletet, és teljes határozottsággal vissza kell utasítani azokat a módszereket és mesterkedéseket, melyekkel azt szítani és táplálni szokták.A gyűlölet megvan, és az évek óta folyó tervszerű izgatás és lélekmérgezés következtében mélyen behatolt a lelkekbe. Sorsközösségre rendelt népek is gyűlöletes híreket terjesztettek egymásról külföldön, és gyűlöletet szítottak egymás ellen otthon. Nemegyszer a tények nyilvánvaló elferdítésétől vagy szándékos megváltoztatásától sem riadtak vissza. S a lélekmérgezés nem kímélte az oktatás szent helyeit, az iskolákat sem. (…)

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!